Poate nu toate drumurile duc la Roma, dar în mod cert ar fi bine să te oprești măcar o dată în viață în capitala Italiei. Roma merită descoperită la pas, în timp ce te lași purtat de toate străduțele sale, în locuri care-ți cuprind sufletul de bucurie și frumusețe. E bine să vizitezi și toate obiectivele turistice ale orașului, să-i cunoști istoria, dar eu te invit să o explorezi și non-turistic, să-i asculți zumzetul și să-i observi oamenii.

Un articol de Ana Tepșanu

Am stat șase zile la Roma, timp în care am mers peste 20 de kilometri pe zi (recomand încălțări extra comode și multă apă, dacă vrei să te aventurezi pe caniculă) și mi-am propus să ajung în câteva locuri cu mâncare extra bună și să am parte de experiențe cât mai autentice.

Unele mi-au ieșit, alte nu, dar cert este că am prins o Roma post-pandemie mai puțin aglomerată, iar asta a contribuit mult la vibe-ul întregii excursii. Te voi purta în rândurile care urmează prin locurile în care am fost, iar tu vei putea alege ce-ți place dacă te hotărăști să ajungi aici sau chiar să-mi spui, în comentarii, care sunt locurile tale preferate din oraș.

P.S.: În clipa de față, până la final de iulie 2021, în Roma se poate intra cu ușurință dacă ești vaccinat, dacă ai trecut prin boala COVID-19 sau dacă ți-ai făcut un test rapid sau PCR, cu 72 de ore înainte.

Cine se scoală de dimineață departe ajunge

Grădina cu portocali, Roma

Așteptările unei vacanțe reușite țin de fiecare în parte, dar dacă vrei să te bucuri de un oraș turistic fără să faci slalom printre oameni, atunci primele ore ale dimineții ar trebui să fie prietenele tale. Vei găsi un oraș aproape gol, care abia se trezește la viață. 

În Roma vei descoperi localnicii care-și fac cumpărăturile în cartier sau care-și beau espresso-ul la barul din colț, alături de clasicul croissant. Toată lumea salută pe toată lumea și toată lumea vorbește cu toată lumea, motiv pentru care am regretat instant faptul că trebuie să mă întorc la București, unde vecinii de bloc nu răspund la „bună dimineața” când dau nas în nas cu ei pe scări. Da, clișeu sau nu, italienii sunt vorbăreți, comentează mult și nu prea știu o boabă de engleză, așa că dacă nu te strofoci nici măcar 10% să vorbești pe limba lor, șansele să te judece sunt foarte mari. 

Care este atmosfera orașului

Bucuria italienilor după câștigarea Euro 2020, Roma

Am stat undeva lângă Forumul Roman, într-un cartier micuț, la un pod distanță de Trastevere, un cartier urban și hip din oraș. Aici, am experimentat marea finală de fotbal dintre Anglia și Italia, la restaurantul de la colț, unde erau doar localnici care se știau între ei: de la soția patronului care venise cu un microfon pe care avea înregistrat imnul Italiei și până la bunicii care urmăreau partida alături de nepotul adolescent foarte cool. Am trăit alături de ei bucuria sinceră a succesului echipei și am avut parte de un moment atât de real, încât noaptea aceea va rămâne cu mine pentru tot restul vieții. 

Roma este un oraș viu, unde am înțeles mai bine de ce italienii au inventat „la dolce vita.” Oamenilor le place să aibă timp pentru ei și respectă asta – de la cafeaua matinală, la faptul că majoritatea localurilor, dar și magazinele, se închid pentru câteva ore după prânz. De asta e bine să mănânci undeva până în 15, ca apoi să ieși la cină după 20-21, așa cum le place localnicilor.

Nu este un oraș ieftin, dar în mod cert există opțiuni pentru toate buzunarele, la fel cum există mâncare bună la tot pasul. Îți recomand să eviți zonele extra touristy și să mai faci câțiva pași la dreapta sau la stângă, pe o străduță, unde sigur vei găsi o terasă înconjurată de verdeață sau la umbra unui copac, unde să mănânci ceva bun. 

Există multe zone verzi și multe parcuri, așa că nu te vei plictisi mergând pe jos, dar îți va face și plăcere, deoarece ai ce să vezi tot timpul – de la statui sau ruine, la vitrine de magazine cochete, terase pline și până la clădiri cu arhitectură interesantă, poduri romantice sau piațete unde tineri talentați cântă pentru cei care trec pe acolo. 

Din punct de vedere al traficului, Roma nu mi s-a părut extra aglomerată, însă oamenii sunt complet nebuni cu scuterele și mașinile, merg pe oriunde (pe străzile principale, dar și pe străzi înguste, printre oameni și scaunele de la terase), iar la trecerile de pietoni nu stă nimeni să aștepte să treci, ci te vor ocoli fără probleme dacă au ocazia. Mi se pare absolut haos să conduci aici, deși ei par foarte relaxați, așa că poate e doar o chestie de obișnuință.

Iată câteva locuri pe care le-am vizitat și unde am mâncat, pe care le recomand:

De mâncat: Antica Trattoria da Pietro Al Pantheon

Antica Trattoria da Pietro Al Pantheon

Pe o străduță plină de terase de lângă Pantheon, vei găsi acest restaurant. Chiar dacă este poziționat într-o zonă plină de oameni, crede-mă că vei avea parte de o experiență culinară excelentă, înconjurat de mai mulți italieni decât de turiști.

Vei descoperi aici atât mâncăruri tradiționale romane, cât și evreiești, cum ar fi faimoasele anghinare gătite în ulei de măsline. Odată așezat la masă vei fi întâmpinat cu un pahar de prosecco din partea casei, cât timp te hotărăști la ce să alegi din meniu.

Un lucru de menționat pentru restaurantele din Italia este că italienilor le place să mănânce, așa că vei găsi, aperitive, felul unu, apoi felul doi și desert. În general, dacă-ți comanzi din toate va fi prea mult, dar nu te obligă nimeni să faci asta. Însă, dacă ești curios să guști din cât mai multe, atunci le poți împărți cu oamenii alături de care ai venit în vacanță. 

Noi am încercat aici florile de dovleac prăjite, umplute cu mozzarella, (cam peste tot găsești aceste „fiori di zucca”, fried sau nu, și sunt delicioase), anghinarele gătite în stil roman, fâșiile de burtă de vacă gătite în stil roman (trippa alla romana), dar și o porție de paste făcute în casă cu sos alb.

Prețurile sunt undeva între 8 și 12 euro, porțiile sunt mari, iar papilele tale gustative vor fi încântate. Mai multe detalii, cât și meniul, găsești aici.

De vizitat: The Aventine Keyhole

The Aventine Keyhole, Roma

Pe un deal din Roma, aproape de Trastevere, vei descoperi o zonă superbă și verde, unde ai două atracții principale. Orange Garden aka Parco Savello, un parc care-ți oferă o priveliște de sus asupra orașului, cât și asupra râului Tibru care-l traversează.

Aici vei descoperi un mix de localnici, de turiști, dar și de tineri căsătoriți care-și fac pozele de nuntă, deoarece locația este una superbă. E foarte chill atmosfera, iar view-ul te copleșește și te face să te gândești: cum ar fi dacă aș locui aici?

Un pic mai în sus pe stradă, după ce treci de o biserică și câteva grădini interioare unde merită să faci câteva poze, cel mai probabil vei descoperi o coadă în fața unei porți închise. Aici este o gaură a cheii prin care ești invitat să te uiți, pentru a avea parte de o experiență inedită, din punct de vedere vizual.

Gaura cheii face parte din grădina care aparține Cavalerilor din Malta și îți oferă o priveliște superbă asupra Romei, cât și asupra catedralei Sf. Petru. Nu vei reuși să faci poze, deși cel mai probabil vei încerca, dar în mod cert te vei îndrăgosti de acest mic secret al orașului. 

Cafea: Antico Caffe Greco

Antico Caffe Greco, Roma

La o aruncătură de băț de „treptele Spaniei” (o altă zonă a Romei care merită vizitată și care-ți oferă un view mișto din vârful treptelor, unde este și o biserică), pe o străduță lăturalnică, poziționată perfect între Gucci, Prada și Dior, stă această cafenea veche de 250 de ani.

A fost deschisă în 1970, iar personalități precum Stendhal, Goethe, Arthur Schopenhauer, Hans Christian Andersen sau Keats și-au băut cafeaua aici. DA, vei plăti 10 euro pe un cappuccino, dar pe lângă faptul că este mega bun, îl bei și într-un loc cu tradiție, așa că merită.

Nu trebuie ratate nici produsele de patiserie, de savurat lângă cafea, dar nici interiorul localului, care se pliază perfect pe vremurile apuse și are o eleganță specifică acestora. În altă ordine de idei, servirea este impecabilă, iar eu am primit și un taburet special să-mi țin geanta pe el. Dai un ban, dar stai în față. Mai multe detalii aici.

5*: Cacio e pepe la Roma Sparita

Roma Sparita, unul din locurile preferate ale regretatului Anthony Bourdain în capitala Italiei

Știi cum e, odată ajuns în Roma, mai în glumă, mai în serios, trebuie să încerci pizza, pasta, gelato. „Cacio e pepe” sunt un fel tradițional de mâncare, mai exact, paste cu brânză și piper. Ei bine, la restaurantul Roma Sparita, aflat în Trastevere, vei găsi unele dintre cele mai bune cacio e pepe din oraș, și n-o zic doar eu, ci și regretatul Anthony Bourdain, care, după ce a gustat pastele de aici, a zis că ar renunța la prima lui experiență sexuală să le mai încerce o dată. 

Cacio e pepe, Roma

Citește și: 8 MOTIVE SĂ-ȚI PLACĂ ANTHONY BOURDAIN ȘI FILOZOFIA LUI DESPRE MÂNCARE

Restaurantul are o terasă spațioasă (e recomandat să-ți faci totuși o rezervare) și prezintă un mix de localnici și turiști, într-o atmosferă romantică și relaxată. Mâncarea este excelentă, băieții care te servesc sunt simpatici și săritori, așa că ai toate șansele să experimentezi o ieșire în oraș de nota 10.

Aici, „cacio e pepe” vin aduse într-un bol de parmezan și ți se topesc în gură de cât de bune sunt. Am luat și o porție de „coda alla vaccinara”, adică coadă de vacă, un alt fel de mâncare tipic roman, care vine însoțită de un sos roșu delicios. Este mega fragedă, iar toată lumea îți recomandă s-o mănânci cu mâna și să nu te complici cu furculița și cuțitul. Mai multe detalii despre restaurant aici.

De vizitat: Galeria Naţională de Artă Modernă

Galeria Națională de Artă Modernă, Roma

În orice oraș ajung, îmi place să vizitez și muzeul de artă contemporană sau modernă, deoarece mă încântă să admir arta pe care nu o înțeleg, dar care îmi dă un sentiment foarte plăcut, doar pentru simplul fapt că mă aflu în prezența ei.

La Galeria Națională de Artă Modernă din Roma m-am simțit excelent – în primul rând pentru că se află poziționată într-o clădire superbă și spațioasă din punct de vedere arhitectural, iar în al doilea rând pentru că nu a fost deloc aglomerat.

Am admirat opere semnate Rodin, Monet, Miro, van Gogh sau Pollock, dar și câteva expoziții temporare de design prezente aici. Este un loc un merită să ajungi. Plus de asta, vizavi de muzeu este o terasă minunată, unde seara se cântă muzică live, iar tu poți savura un cocktail într-un decor verde, poziționat lângă parcul Borghese. Mai multe detalii despre muzeu aici.

Experiență gourmet: Al Ceppo

Al Ceppo, Roma: restaurant inclus în ghidul Michelin al Italiei

Mi-am dorit să am parte și de o experiență mai fancy, așa că am ales restaurantul Al Ceppo, inclus în ghidul MICHELIN al Italiei. Poziționat în cartierul de lux al orașului, Parioli, localul este deținut de două surori și atrage parte din aristocrații Romei, într-un decor opulent și dichisit. 

Cartierul în sine este unul de vizitat, cât să te uiți la străzile pline de flori și casele extravagante și superbe ale milionarilor de aici. Nu este chiar cel mai scump restaurant din Roma, dar o masă cu aperitiv, fel principal și băuturi, ajunge undeva la 100 de euro pentru două persoane.

Am ales să stăm la terasă, pentru a putea fuma, deși toată lumea bună era în interior, la aerul condiționat. Ar fi fost o experiență în sine și observarea localnicilor prezenți aici, în mediul lor natural, dar o las pentru data viitoare. Partea pozitivă este că mâncarea nu vine în porții minuscule, ci a fost pe săturate și, într-adevăr, delicioasă. Mai multe detalii despre meniu aici

Drinks: Freni e Frizioni

Freni e Frizioni, Roma

Dacă ai chef să petreci o noapte în oraș și te-ai săturat să bei vin (deși e foarte bun în cam toate locurile unde te duci, chiar și vinul casei), îți recomand să mergi la acest street-bar mega cool. Poziționat tot în Trastevere (NEAPĂRAT trebuie să explorezi această zonă, fie pe zi, fie pe seară), este un loc plin de localnici veseli și hipsteri, care stau atât la terasă, cât și în jurul acesteia dacă nu mai au locuri afară.

În interior, barul este ornat cu zeci de sticle de băutură, iar meniul conține cocktail-uri specifice diferitelor cartiere urbane din orașele lumii. Costă 10 euro un drink, dar nu vei regreta nici un sfanț la cât de bune sunt toate. Mai multe detalii aici.

De vizitat: Galeria și parcul Borghese

Galeria Borghese, Roma

După cum ziceam, Roma este un oraș verde, plin de parcuri, iar asta se simte și este o binecuvântare pentru zilele extra călduroase de vară. Borghese este unul dintre cele mai mari parcuri din oraș și poți alege, fie să-l parcurgi la pas, fie cu bicicleta. Este minunat să te plimbi pe aleile sale, iar în cele din urmă să te oprești la Galeria Borghese, pentru a admira colecția de artă expusă aici, dar și expoziția semnată de artistul contemporan britanic Damien Hirst

De obicei, este foarte greu de intrat aici, deoarece biletele se vând foarte repede și nu ai voie să petreci în galerie mai mult de două ore. Pentru că am prins Roma liberă, nu doar că am găsit bilet, ci ne-am și bucurat de o galerie aproape goală, iar asta a fost minunat.

Vei descoperi aici foarte multe colecții de artă, de la picturi, sculpturi și statui, combinate cu operele contemporane ale lui Hirst, care se potrivesc de minune cu obiectele vechi expuse aici. Este pur și simplu o bucurie vizuală acest loc și recomand din inimă să-l vizitezi, deoarece te va încărca de frumos din fir a păr. Mai multe detalii aici.

Desert: Pompi Tiramisu

Pompi Tiramisu, Roma

În Piazza dei Re di Roma vei găsi acest locușor care oferă: cafe, gelato și patiserie. Cu toate astea, vorba-n târg (dar și o listă de locuri din Roma făcută de The Guardian) zice că vei mânca un tiramisu de calitate aici, unul dintre cele mai bune din oraș. Zis și făcut. Veni vidi vici. Nu cred că a fost cel mai bun tiramisu al vieții mele, dar a fost bun. Nu recomand locul ca pe un MUST, dar dacă ajungi prin zonă, merită să faci o oprire, să te îndulcești puțin. Mai multe detalii aici.

Cafea: Sciascia il Caffe

Sciascia il Caffe, Roma

După ce vizitezi Vaticanul (care merită, sincer, dar ține minte că vei merge kilometri întregi să-l vezi pe tot, de la muzee la Capela Sixtină + Catedrala Sf. Petru) ia-o la pas prin Prati, acest cartier simpatic, ferit de turiști, cu prețuri mult mai mici ca-n centru, dar care nu duce lipsă de locuri interesante, cât și de arhitectură care să-ți fure privirile.

Odată ce te plimbi pe străzile de aici, îți recomand să te oprești la o cafea de calitate (muuult mai ieftină decât cea de la Antico), cu istorie. Sciascia e veche de 100 de ani, dar localnicii preferă să-și bea aici cafeaua de după-amiază. Fac un espresso din propriul lor blend de boabe, care este foarte aromat și gustos, în care lasă se se topească un cub mic de ciocolată, înainte de a-l servi. Mai multe detalii aici.

De mâncat: Il Sorpasso

Il Sorpasso, Roma

Dacă tot ești prin Prati, îți recomand să mănânci la Il Sorpasso. În primul rând, este deschis toată ziua, așa că prânzul după 15 îl poți lua lejer aici, când majoritatea locurilor sunt închise, iar în al doilea rând, mâncarea este delicioasă. Interiorul are un design rustic și modern, dar și o colecție impresionantă de vinuri.

Toate antipaste-urile sunt minunate, la fel și felurile principale. Nu prea vorbesc oamenii engleză, dar cumva tot vei reuși să te înțelegi, astfel încât să faci o alegere potrivită pentru tine. Deserturile sunt ceva senzație și încă mi se face poftă când mă gândesc la ele. Mai multe detalii aici.

O lasagna, vă rog: Casetta di Trastevere

Lasagna Trastevere, Roma

După ce te plimbi prin piața Campo de’ Fiori și mănânci un gelato cinstit, ia-o spre Trastevere și poposește puțin la restaurantul ăsta, cu o terasă aflată la umbra unor copaci, într-o mini piațetă, ferită de aglomerație. Are un decor romantic și autentic, dar lasagna făcută în casă pur și simplu ți se topește în gură și este delicioasă. Dacă ești fan al acestui fel de mâncare, așa cum e motanul Garfield, atunci merită s-o încerci. Plus de asta, prețurile sunt cinstite, așa că raportul calitate preț este ideal. Mai multe detalii aici.

Încă o cafea: Sant’Eustachio il Caffè

Încă o cafenea cu tradiție din Roma (ca majoritatea locurilor, până la urmă), hipsterească și foarte galbenă (asta fiind culoarea ei emblematică). Este aflată la o aruncătură de băț de Pantheon și de Piazza Navona (alt loc care merită pus pe listă) și este deținută din 1999 de frații Ricci, care au știut să-i ducă mai departe tradiția.

Aici poți să-ți cumperi și cafea pentru acasă, dar și căni galbene branduite de ei, care vor da puțin optimism dimineții tale, atunci când îți vei savura cafeaua din ele. Merită să faci o oprire și aici, că doar meriți o pauză după cât ai mers și ai vizitat, nu? Mai multe detalii aici.

Pizza: Pizzeria Emma

Sandvișuri Roscioli, Roma

Dacă iubești pizza, atunci îți recomand să ajungi în acest loc extra recomandat de critici. Vei găsi o varietate de pizza, de la margherita, quattro stagioni sau pizza bianca, toate făcute din îngrediente proaspete și atent alese.

Secretul stă în blatul subțire și crocant, făcut în colaborare cu Pierluigi Roscioli, un brutar renumit din oraș. Apropo de el, Roscioli are și el o pizzerie cu același nume, dar și un restaurant, unde în interior poți savura mini-sandvișuri delicioase făcute dintr-o pâine specială. Yum, yum, yum! Mai multe detalii aici și aici.

Ultima cină: Nannarella

Nannarella, Roma

Din 1930, când bunicile romane găteau aici, restaurantul ăsta a rezistat până în prezent și este atât de bun, încât nu poți face rezervare și vei găsi mereu o coadă la intrare. Partea bună este că oamenii sunt foarte organizați și merge repede așteptarea.

Dar îți recomand un truc. Lângă Nannarella vei găsi barul BAR. Cât stai la coadă, te duci frumos acolo și îți iei un Aperol Spritz (excelent) to go, apoi te așezi la coadă și în mai puțin de 15 minute vei fi condus la masa ta. Fac o paranteză și-ți recomand să mergi la acest BAR și dimineața, pentru a-ți bea cafea și sucul de portocale alături de localnici.

Barul BAR, Roma

Revenind la Nannarella, îți recomand orice de aici – paste, pizza, aperitive, focaccia, vin. Totul este mega extra bun și îmi pare rău că am ajuns în ultima seară și n-am mai avut șansa să revin, dar în mod cert o voi face la următoarea mea vizită la Roma. 5 steluțe total. Mai multe detalii aici.

Pizza la Nannarella, Roma

Adevărul este că turul meu culinar mai avea câteva opriri, dar n-am reușit să le fac pe toate, dar ce bine că viața nu se termină mâine și mai am timp să ajung și să încerc bunătăți și să descopăr străduțe, iar apoi să ți le povestesc și ție.

Ia Roma așa cum ți-o dorești, oprește-te unde vrei, bucură-te de istorie și de tot ce ai în jur, răsfață-te cu preparate bune, dar, cel mai important, mergi cu inima deschisă, așa cum îți recomand să faci în orice loc din lumea asta unde vei ajunge. 

Previous post

Maroc își deschide turismul. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Next post

Istanbul în pandemie. Un scurt ghid, cu ponturi și senzații, pentru o călătorie în orașul dintre Europa și Asia

1 Comment

  1. […] Roma este posh, romantică, scumpă, cu străzi late și multe spații verzi pe unde te poți plimba în voie, fără probleme, la orice oră din zi sau din noapte. Odată ajuns în Napoli, întreg peisajul se schimbă și intri într-o lume complet nouă, pentru care ar fi bine să fii pregătit. […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.