Dacă vrei câteva zile de vacanță în vara lui 2021, când pandemia a trecut și nu prea, și nu cauți neapărat plaje, îți recomand o călătorie în gloriosul Istanbul. Orașul e cu adevărat măreț, ai atât de multe lucruri de făcut încât nu ai cum să te plictisești, prețurile sunt mai mici decât în alte părți (fără să fie neapărat ieftin) și, în plus, Istanbulul este un oraș de care românii sunt legați prin multe fire, văzute și nevăzute. 

O să încerc în cele ce urmează să dau câteva informații utile după cinci zile petrecute în acest oraș uriaș cu aproape 18 milioane de locuitori, aflat la 10-12 ore de mers cu mașina de București. 

Cu ce mergi?

Istanbul, partea asiatică, Bosfor

Cu avionul dus-întors, București-Istanbul, biletul costa vreo 150 de euro, dacă-l rezervam cu o săptămână înainte. Ieftin, dar mai ieftin este cu autocarele de linie: 160 de lei biletul luat din București și 200 de lire (mai puțin de 100 de lei), la întoarcere, din Istanbul.

În Turcia se intră în acest moment cu un certificat de vaccinare, un test PSR sau test antigen (făcut cu 48 de ore înainte) sau cu dovada că ai trecut prin boală, potrivit mae.ro.

O călătorie cu autocarul poate dura însă și 14 ore, din motive evidente: aceste autocare sunt în general folosite de comercianții care se duc în Turcia după marfă, deci controalele în vămi sunt pe măsură (am descris aici „aventura” întoarcerii în București). Deci „ieftin” poate înseamna uneori și „complicat”. 

Unde să stai în Istanbul?

tramvai, femei, trecători, Istiklal, Istanbul
Tramvaiul de pe strada Istiklal

Foarte mulți turiști își caută cazare în zona celebrelor obiective turistice, în orașul vechi, din Istanbul: Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Hipodromul Bizantin, Marele Bazar, adică în districtul Sultanahmet.

Eu am stat în districtul Beyoglu, de cealaltă parte a Cornului de Aur (tot în partea europeană, evident), între elegantul cartier Galata și strada Istiklal (kilometrul zero al shoppingului din Istanbul, care se termină în Piața Taksim). 

Zona este cea mai cool din Istanbul, iar cazările de pe Airbnb sunt la prețuri decente. Eu am plătit 155 de dolari pentru cinci nopți într-o cameră spațioasă și curată din Beyoglu, cu o terasă cu vedere superbă la Golden Horn (Cornul de Aur) și de unde ajungeai cam în 20 minute pe jos în Piața Taksim. 

Citește și: SCURT GHID PENTRU O VACANȚĂ ÎN TURCIA CU MAȘINA, ÎN TIMPUL PANDEMIEI

În Galata, cartierul elegant, unde se află și turnul cu același nume, am văzut de asemenea cazări la prețuri decente. 

Istanbul, turnul Galata

Cei care vor neapărat să fie aproape de zona cu moschei a Istanbului trebuie să știe că din Beyoglu se ajunge aici rapid cu metroul sau cu un taxi (costă vreo 40-50 de lire, adică 20 de lei).

Istanbulul este uriaș, cu 18 milioane de locuitori, cât o țară întreagă, dar în cazul în care vrei să-ți rezervi niște excursii de pe internet și vrei ca ghizii să te ia de la hotel, de obicei, aceștia precizează că vin doar dacă stai în Sultanahmet sau în zona Taksim. Altfel trebuie să te deplasezi singur până la locul de întâlnire.

O altă variantă de cazare ar fi să stai în insulele Istanbulului, Princes Islands sau Adalar. Acolo se ajunge cu feribotul, sunt mult mai liniștite și un pic mai ieftine (Buyukada, Heybeliada, Kinaliada).

Cum te deplasezi în Istanbul?

mare, vapoare, clădiri, Istanbul
Istanbul, Bosfor, vedere din Galata

Traficul este infernal în Istanbul, nu se compară cu nimic din ce am văzut în alte orașe din lume (poate doar cu Bangkok-ul). Plecând de la această realitate, trebuie să te organizezi mult mai bine dacă ai de umblat dintr-o zonă în alta.

De exemplu, în timp ce eram în cartierul Kumkapi (din districtul Fatih), pe malul Mării Marmara, am căutat un taxi să ducă înapoi în Galata. Inclusiv taximetriștii erau înspăimântați de trafic, ori cereau sume exorbitante, ori pur și simplu refuzau să meargă în zona aceea.

Până la urmă am găsim pe cineva care m-a dus cu 100 de lire. Ce vreau să spun este că mai bine căutam o stație de tramvai (metrou nu știu dacă aveam în apropiere).

fructe, legume, vanzator, istanbul
Istanbul, Galata

Tot din cauza traficului, nu prea e mare șmecherie nici dacă te plimbi cu autobuzele turistice descoperite, „hop on-hop off”. Costă 55 de euro abonamentul de o zi, au un ghid audio care-ți explică ce obiective importante vezi pe traseu și poți să ajungi și-n partea asiatică, peste Bosfor.

Din păcate, vei petrece foarte mult în trafic. Autobuzele sunt și puține, am așteptat vreo oră în Piața Taksim, deci, onest vorbind, nu prea-și merită banii. 

Citește și: 4 PLAJE FRUMOASE DIN TURCIA UNDE POȚI SĂ AJUNGI DIN BUCUREȘTI ÎNTR-O ZI, CU MAȘINA

Metroul este o variantă mult mai bună. Îți cumperi un card de la aparatele din stații (costă 9 lire) și apoi îl încarci cu bani (eu am pus 20 de lire pe el).

Ce trebuie să știi foarte important este că cardul nu poate fi folosit fără să te înscrii înainte pe un site (acesta), să completezi un formular în care bagi numărul de pașaport, codul HES (pe care l-ai primit când ai descărcat formularul de intrare în Turcia, adică acesta) și numărul cardului de transport.

Și, atenție, când faci această operațiune trebuie să folosești internetul de la un operator telecom local. Eu am încercat să fac asta chiar în stația de metrou după ce am deschis roamingul, nu am reușit și m-am întors la hotel ca să completez formularul folosind wifi-ul gazdelor. Alți turiști străini își cumpăraseră o cartele de telefon locală. 

Istanbul, Istiklal

Cu cardul „Istanbul pass” am luat în acea dimineață metroul de la stația Șișhane până la Taksim, apoi am schimbat și am luat funicularul până la Katabas și de aici feribotul până la Princes Islands (Heybeliada). La dus nu am mai plătit biletul de ferry, am folosit doar „Istanbul pass-ul”, dar la întoarcere am plătit un bilet de 17 lire. 

Feriboturile circulă din 45 în 45 de mine, atât la dus, cât și la întors, și fac traseul până la insule până la ora 9 seara. Până la cea mai îndepărtată insulă călătoria durează vreo oră și jumătate. 

Dacă tot suntem la categoria transport, nu aș recomanda tramvaiul istoric de pe strada Istiklal. E doar o fiță turistică pentru că pur și simplu tramvaiul nu are ce să facă decât să se târâie printre miile de oameni care bat acest bulevard pietonal, într-o direcție sau alta, în special pentru cumpărături. 

Cât de safe este în orașul în această perioadă?

femei pe jos, moschee, Sofia, Istanbul
Istanbul, Hagia Sofia

Turcii poartă mască, inclusiv în spații deschise, într-o proporție mai mare decât românii. Sigur, nu e obligatoriu cu mască în aer liber, e obligatoriu în schimb în interioare. Unii taximetriștii nu au nicio apăsare legată de COVID, dar își pun masca dacă te văd că tu porți. 

Inclusiv faptul că ți se cere acel formular de localizare (cu codul HES), la metrou sau dacă intri în obiectivele turistice e un fapt care arată o minimă precauție a autorităților în această perioadă. 

Mie mi-au cerut formularul cu codul HES atât la metrou, cât și la urcarea în Podul Galata. Nu m-ar fi lăsat în lift dacă nu-i arătam femeiei de la poartă că am pe telefon documentul descărcat. Asta chiar dacă avem deja bilet (a costa 100 de lire).

În rest, magazinele, barurile, cluburile sunt deschise, la fel ca înainte de pandemie. 

Cum sunt prețurile?

ușă deschisă, moschee, trecători, istanbul
Istanbul, Moscheea Albastră

Istanbul nu este un oraș scump, dar nu aș putea să spun că este foarte ieftin, cel puțin în această perioadă în care e plin de turiști. Sigur, prețurile variază foarte mult, iar zona Beyoglu-Taksim, Istiklal, Galata, este una mega turistică, deci și prețurile sunt mai ridicate. Totuși chiar și aici sunt mai mici decât în București.  

Un kebap și o bere la un restaurant fix din piața Taksim m-au costat 100 de lire (50 de lei), un pește și o limonadă pe Istiklal- 66 de lire (33 lei), un kebap pe Istiklal 27 de lire (13 lei), un ceai- 3 lire, o înghețată de la vânzătorii stradali de pe Istiklal- 30 de lire. 

Pe Istiklal și-au găsit locul toate magazinele pământului, iar prețurile la haine, bijuterii etc sunt rezonabile. De aia sunt și pline de oameni, turci și turiști deopotrivă.

Mi-am luat și o excursie de pe getyourguide.com pentru o vizită de jumătate de zi la Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Hipodromul Bizantin și Marele Bazar.

M-aș fi descurcat și fără ghid, dar voiam să aflu lucruri și de la un ghid local care știe limba engleză. Să iau pulsul locului, cum s-ar zice. Excursia a costat în jur de 300 de lire, inclusiv cu transportul de la hotel dis-de dimineață către Sultanahmet. Excursia s-a încheiat în Bazar. 

Hamam (baia turcească) și alte plăceri

mulțime de oameni, linie de tramvai, Istiklal, Istanbul
Strada Istiklal din Istanbul

Pe o străduță perpendiculară pe Istiklal, la vreo sută de metri de celebrul bulevard, se află un hamam istoric, Tahiri Galatasaray, care datează de la 1481. Gazdele se laudă că, de-a lungul anilor, le-au trecut pragul numeroase vedete, printre care și John Travolta. Au și poze pe pereți care dovedesc cât de cunoscuți sunt în lumea VIP-urilor din toată lumea.

O vizită la această baie turcească a costat 350 de lire. Nu aș putea spune că experiența m-a impresionat în mod deosebit, a fost decentă. Ce m-a surprins însă a fost faptul că la acest hamam fițos nu am putut plătit cu cardul de debit, ci doar cash (se putea cică cu card de credit, mi-au zis gazdele, dar nu aveam așa ceva la mine). 

Altfel, İstiklal și Taksim oferă multe atracții pentru toate simțurile: vânzătorii stradali de înghețată și de castane coapte (care miros extrem de apetisant), băieții cu kebep, cântăreții ambulanți care cântă muzică turcească, tramvaiul turistic, sutele de magazine cu branduri din toată lumea și hărmalia făcută de mii de oamenii veniți la shopping sau pur și simplu în plimbare.

vânzător de înghețată, fructe, trecător, Istanbul
Vânzător de înghețată pe strada Istiklal, Istanbul

Toată lumea vrea să-ți ia banii pe Istiklal și în Galata, inclusiv amărâții de lustragii care au născocit și o șmecherie să se bage în seamă cu tine: merg în fața ta, scapă intenționat peria pe jos și dacă faci greșeala s-o ridici nu mai scapi de ei până nu-ți fac pantofii.

Galata este un cartier mai hipsteresc decât Istiklal, cu multe magazine de artă, bijuterii. În general, poți să găsești aici lucruri de mai bun gust decât în alte părți ale Istanbului. Și aici vei găsi tineri care cântă la chitară pe stradă, este un cartier mult mai cool decât Fatih din Sultanahmet. 

Galata este renumit și pentru viața de noapte, cele mai cunoscute cluburi din Istanbul fiind aici. 

Oameni și pisici

Cântăreți stradali, Galata, Istanbul

În ciuda veseliei generale și opulenței afișate în locurile turistice, turcii nu o duc chiar foarte bine în această perioadă, „mulți trăiesc pe credit în așteptarea unor vremuri mai bune”, după cum mi s-a confesat și ghida cu care am fost excursie la moschei. Economia Turciei nu este în cea mai bună formă, iar turismul a fost lovit destul de rău de pandemie. 

Una peste alta însă este o plăcere să-i vezi pe localnici stând pe treptele scărilor din Beyoglu, în timp ce beau ceai sau bere și stând la povești. Sau să-i admiri cum au grijă de pisicile boschetare din oraș, care au la îndemână castronele cu mâncare și boluri cu apă.

picturi, perete, stradă, Istanbul
Magazin de artă, Galata, Istanbul

Nu am văzut oameni mai grijulii cu pisicile cum sunt turcii, iar rezultatul e că micuțele feline fac parte din farmecul orașului. 

În rest, am vorbit despre pandemie și despre vaccinuri cu oamenii și am întâlnit și în Istanbul păreri de tot felul, similare cu cele de la noi, semn că pandemia ne-a dat tuturor un subiect de discuție comun, de parcă până acum un turc și un român nu ar fi avut despre ce să vorbească.

O teorie mi-a atras însă atenția și anume aceea că „vaccinul pe care o să-l facă turcii va fi cel mai de încredere dintre toate”. De ce? „Pur și simplu pentru că va fi turcesc”. 🙂

femei, barbati, plaja, istanbul, princes islands
Heybeliada, Princes islands, Istanbul
mare, șezlonguri, umbreluțe, plajă, Istanbul
Insula Kinaliada, Princes Islands, Istanbul
Un pod peste Bosfor, clădiri, moschee, vapoare
Istanbul, vedere din Turnul Galatei
ușă deschisă, turiști, Hagia Sofia, istanbul
Istanbul, Hagia Sofia
moschee, mare, pod, undițe
Istanbul, undițe de pescuit pe Podul Galata
bărci, mare, oraș, istanbul
Istanbul, Princes islands
Previous post

Pe urmele lui Anthony Bourdain la Roma sau un mic ghid pentru gusturi și alte plăceri în capitala Italiei

Next post

Cum a fost la cea mai intensă cursă de Formula 1 din 2021 și cum e în Budapesta contrastelor

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.