Oprirea turismului pe planetă, din cauza pandemiei COVID-19, are un impact devastatator asupra țărilor sărace, unde multe dintre joburile localnicilor depindeau direct sau indirect de acest sector. Să luăm de exemplu cazul Sri Lanka.

Mulți ani la rând, turismul a fost unul dintre domeniile cu cea mai mare creștere la nivel mondial, iar estimările înainte de pandemiei arătau că numărul oamenilor care vor călători în străinătate în 2020 se va apropia de 2 miliarde, un număr pe care puțini ar fi îndrăznit să-l spere în urmă cu zece-douăzeci de ani.

În acest moment, Organizația Mondială a Turismului estimează pentru 2020 o scădere la nivel planetar a industriei de 20-30%, iar pierderile vor fi între 30 și 50 de miliarde de dolari. În multe locuri din această lume însă numărul turiștilor a scăzut și cu 80-90%.

100 de milioane de joburi din turism sunt în acest moment în pericol din cauza restricțiilor provocate de pandemie. Multe s-au pierdut deja.

Cea mai afectată regiune din lume este Asia-Pacific unde scăderea în luna martie a fost de 64% (comparativ cu scăderea la nivel mondial de 57%).

Ce vedem dincolo de cifre seci?

Turism sri lanka
Parcul Naţional Yala, Sri Lanka

Vedem oameni care efectiv nu mai au din ce să trăiască. Când vorbim despre turism, tendința noastră este să ne uităm în principal către Spania sau Italia, țări afectate puternic de pandemie și pentru care turismul reprezintă 14, respectiv 13% din PIB.

Sigur că este dramatic ce se întâmplă în aceste țări dezvoltate europene, dar ar trebui să ne uităm și mai departe de curtea UE.

La începutul lunii mai, a ajuns și-n România știrea despre o femeie din Kenya care fierbea pietre în oală ca să-și păcălească copiii, în speranța că aceștia vor adormi și vor uita de foame. Kenya este una dintre țările din lume care depinde în bună măsură de turiștii străini (turismul este a doua sursă de venituri externe pentru această țară, după agricultură).

Citește și: OAMENI ŞI ELEFANŢI SAU ADEVĂRATELE NESTEMATE DIN SRI LANKA

Un alt exemplu care merită amintit în acest context este cel al Sri Lankăi, o țară despre care mulți români au aflat pentru prima dată cu ocazia muncitorilor veniți la noi și tratați în bătaie de joc, atât de autorități, cât și de o parte a populației.

Plaja Hikkaduwa din Sri Lanka, faimoasă printre surferi.

Cu 1600 de cazuri confirmate și zece decese (date valabile la 31 mai), Sri Lanka s-a descurcat mult mai bine decât alte țări cu pretenții, în timpul pandemiei COVID-19. În acest moment însă, la fel ca alte țări din regiune, are toate granițele închise.

Această insulă din Oceanul Indian contează pe turism într-o măsură mult mai mare decât alte țări (turismul reprezintă 11% din PIB).

Jumătate de milion de localnici lucrează în turismul din Sri Lanka, în timp ce 2 milioane de oameni depind indirect de acest sector. 4,4 miliarde de dolari reprezintă venituri anuale din turism, ceea ce face ca această industrie să fie în top 3 domenii care aduc bani din străinătate pentru Sri Lanka.

Problema suplimentară a acestei țări este că pandemia de coronavirus a venit exact în momentul în care începuse să-și revină după altă catastrofă care a lovit turismul local: atacurile teroriste din ziua de Paști, 2019.

Citește și: HIKKADUWA. CUM ARATĂ ŞI CE POŢI SĂ FACI ÎN „VAMA VECHE” DIN SRI LANKA

Pe 21 aprilie 2019, mai multe biserici creștine și hoteluri au fost atacate de teroriști islamiști, iar 265 de oameni, din care mulți străini, au fost omorâți.

De altfel tensiunile inter-confesionale există în această țară de mult timp, fără însă ca acestea să interfereze până acum cu turismul. În Sri Lanka, budiștii sunt majoritari, musulmanii reprezintă 9,7% din populație, creștinii 7,6, iar hindușii 12,6%.

Până la atacurile teroriste, turismul din Sri Lanka era în creștere: 2,3 milioane de turiști străini au vizitat această țară în 2018.

Localnici care se bucură de unul din râurile cu cascadă din insulă

Lonely Planet a desemnat-o țara anului în 2019, iar National Geographic Travel a inclus-o în 2018 în topul celor mai cool destinații. „Cea mai bună plajă din lume”, „capitala surfingului în Asia”, „cea mai bună destinație pentru ecoturism”, toate reprezintă titluri primite pe merit de Sri Lanka.

După atacurile din ziua de Paști, gradul de ocupare a hotelurilor de pe insulă a scăzut la 20%. După o campanie susținută de promovare a imaginii în lume, țara începuse să-și revină, iar în decembrie 2019 numărul țuriștilor străini era doar cu 18% mai mic decât în decembrie 2018.

Și apoi a venit pandemia COVID-19

Sri Lanka a fost printre primele țări care au luat măsuri drastice, au închis granițele și au instituit carantina, iar rezultatele s-au văzut. Pe de altă parte, turismul a suferit din nou un șoc:

„Am crezut că atacurile din ziua de Paște au reprezentantat cel mai rău lucru care ni se putea întâmpla. Dar comparativ cu efectele pandemiei, atacurile teroriste din 2019 par acum o joacă de copii”, le-a spus Sanath Ukwatte, președintele Asociației Hotelurilor din Sri Lanka, unor jurnaliști de la Al Jazeera

Plaja din Kalutara, Sri Lanka

În martie anul acesta, numărul turiștilor străini care intraseră în țară se prăbușise cu 71%. În hotelurile din pe insulă mai erau 71 de mii de oameni, comparativ cu 244 mii în martie anul trecut. Nu avem încă datele pentru aprilie, dar lucrurile sunt probabil mai rele. Nicio cursă aeriană nu zboară încă spre Colombo, capitala statului.

Cum se descurcă oamenii care depindeau de turism într-o măsură mai mare sau mai mică?

Greu de spus. Cei angajați oficial, au primit ajutoare din partea statului. Pe lângă aceștia însă există transportatori privați, ghizi din rezervații, vânzători din zonele turistice și mulți alții. Nu există nicio soluție pentru acești oameni decât reîntoarcerea turiștilor străini.

Pentru mulți locuitori ai țările de pe planetă, turismul internațional înseamnă o șansă la supraviețuiere. Poate la acești oameni ar trebui să ne gândim în primul rând atunci când visăm la redeschiderea granițelor.

Update: Sri Lanka a anunțată că-și redeschide granițele pentru străini la mijlocul lunii iunie, dar doar pentru grupuri organizate.

Despe condițiile în care se va putea ajunge în Sri Lanka a scris site-ul ImperatorTravel.ro.

Previous post

10 motive pentru care Columbia mi-a amintit de România anilor 2000

Next post

Imagini din Palestina pe care nu o să le găsești în serialul Fauda

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.