Fiecare țară are experții ei în escrocarea străinilor. Site-ul de travel Matador Network și compania de asigurări AIG au făcut o selecție cu opt metode prin care sunt înșelați frecvent turiștii care călătoresc prin Europa. Culmea, România nu este pe această listă. Nu știu de ce 🙂 Dar să le luăm pe rând.

Paris
Paris

1. Perforarea anvelopelor de la mașini. Aceasta este o înșelătorie frecventă pe autostrăzile din Italia, în special între Napoli și Salerno. Escrocii reușesc cumva să-ți găurească cauciucurile mașinii, apoi te urmăresc până oprești. Jucând rolul bunului samaritean, șmecherii se oferă să te ajute în timp ce îți fură lucrurile din mașină. Cum eviți această înșelătorie? Păi, în primul rând, ar trebui să ți se pară suspect faptul că ți s-au spart cauciucurile exact între Napoli și Salerno. Apoi, ar fi bine să fii atent atunci când cineva se oferă să te ajute.

2. Petiții pentru cauze nereale. Metoda este răspândită în Franța, zice Matador Network. Astfel, când călătorești în Franța te poți trezi cu tineri, sau chiar copii, care pretind că sunt surzi, cu handicap sau reprezintă organizații caritabile recunoscute, care vin la tine și-ți cer să semnezi și să donezi bani pentru o cauză nobilă. Cum eviți să fii păcălit? Ignori pur și simplu astfel de solicitări (marile organizații de caritate nu trimit, de regulă, oameni care să abordeze turiștii pe stradă) și raportezi la poliție. Strângerea de bani în numele unei cauze false este infracțiune.

3. Taxe de intrare în țară false. Această metodă se practică în Spania. În apropierea graniței cu Gibraltarul, sau chiar la punctul de trece a frontierei dintre Spania și Gibraltar, există escroci cu legitimații false care merg din mașină în mașină solicitând bani pentru o presupusă taxă de intrare în Gibraltar. Cum eviți? În primul rând, trebuie să știi că nu există nici o taxă de intrare sau de ieșire în/din Gibraltar. În mod firesc, nu ai nici un motiv să-i dai vreun ban unuia care-ți cere ceva în acest sens.

4. Falșii ofițeri de poliție. Este o înșelătorie frecventă în Cehia. Cineva se apropie de tine și-ți oferă ceva aparent ilegal. O țigară de marijuana, spre exemplu. Deodată, ca din pământ, apare un așa-zis poliștist care cere să-ți vadă pașaportul și portofelul acuzându-te că ai săvîrșit o infracțiune. Cum eviți? Cere-i presupusului om al legii să te ducă la cea mai apropiată secție de poliție. Nu-i arăta actele și portofelul. Trebuie să știi că nici un ofițer de poliție din Cehia nu are dreptul să-ți verifice portofelul.

5. Bani contrafăcuți. Este o metodă frecventă în Ungaria. Șoferii de taxi și valutiștii de pe stradă sunt recunoscuți pentru faptul că, unii dintre ei, se ocupă și cu vânzarea de bancnote false sau scoase din circulație. Cum eviți? Simplu. Schimbă-ți banii doar de la casele de schimb valutar de încredere sau la bancă. Trebuie să mai știi și că bancnotele ungurești au șapte caracteristici de securitate care le dovedesc autenticitatea.

turisti

6. Distragerea atenției. O metodă întâlnită în Olanda. În timp ce ești într-un restaurant, escrocul vine la tine și pretinde că vrea să-ți vândă ceva sau caută pe cineva. În timp ce atenția îți este distrasă de noul venit, geanta sau lucrurile de valoare îți sunt furate de sub nas. Cum eviți? În primul rând conștientizând că genul ăsta de înșelătorie este frecvent în centrul Amsterdamului și în jurul Central Station.

7. Note de plată umflate. Frecventă în Croația. Există baruri și restaurante- în special așa-numite gentlemen’s club- care îți încarcă nota de plată finală cu suprataxe amețitoare. Dacă nu ai bani să plătești, cineva se oferă să meargă cu tine la bancomat sau te amenință. Cum eviți? Evită să apelezi la șoferii de taxi să-ți recomande astfel de locuri. De multe ori, aceștia sunt parte a schemei. Mergi în locuri recomandate de alți călători sau turiști și caută referințe pe internet despre cele noi.

8. Falșii taximetriști. Frecventă în Polonia. În jurul aeroporturilor principale și a locurilor turistice, există cei mai mulți taximetriști pirați. Când te urci în mașină îți vor spune că aparatul de taxat este stricat și-ți vor încărca nota de plată. Cum eviți? Alege doar taxiurile care aparțin unor companii și care au tarifele afișate la vedere pe mașină. Nu merge cu taximetriști care spun că au aparatul stricat.

 

Previous post

Cele mai bune 11 feluri de mâncare din lume

Next post

20 de lucruri absolut incredibile pe care oamenii au vrut să le treacă prin filtrele de securitate din aeroporturi

1 Comment

  1. ANT-on
    7 martie 2016 at 0:08 — Răspunde

    „România nu este pe această listă”… Oare de ce? Pentru că, cu ochii mei, le-am văzut pe toate aici în RO?… Din păcate!… C-am învățat de la ei sau am exportat aceste practici specializate cred că e nerelevant. Cred că in zona Gării de Nord/Basarab (Buc) se pot vedea aproape toate…

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.