Discuția despre interzicerea costumului burkini pe plajele din Franța a alunecat, din nou, într-o zonă ideologică, periculoasă în opinia mea. De aceea simt nevoia să lansez aici câteva întrebări în jurul cărora ar trebui să se poarte o dezbatere sănătoasă la cap pe această temă.

1. Este normal ca într-o democrație liberală, cum este Franța, statul să aibă dreptul de a-i spune unei femei cum să se îmbrace?

Răspuns: Cum interzicerea burkini se referă la un spațiu public, și anume plaja, în principiu, statul poate impune anumite reguli de conduită. De altfel, există norme referitoare la vestimentația în spațiul public peste tot în lume, iar cele mai drastice sunt exact în țările musulmane. Ce nu e clar în acest caz este care anume reguli de conduită nu respectă costumul ”burkini”? Atâta vreme cât femeile respective erau îmbrăcate și nu dezbrăcate, e foarte greu să găsești o justificare, alta decât cea ideologică, pentru amenzile primite de femeile de pe plaja din Cannes.

2. Lumea musulmană e dominată de bărbați, deci se presupune că femeile umblă acoperite pentru că așa le cer soții acestora. Chiar dacă ar vrea să se îmbrace altfel, nu ar avea voie și ar fi pedepsite acasă. Există chiar organizații care militează pentru dreptul femeilor musulmane de a se îmbrăca așa cum vor ele. Am putea spune astfel că polițiștii din Cannes le-au făcut un bine femeilor pe care le-au obligat să-și scoată burkini de pe ele?

Nu avem absolut nici o dovadă că femeile cu pricina erau obligate de bărbații lor să iasă acoperite pe plajă. Deci, în acest caz particular, nu am putea face decât speculații.

3. Nu cumva genul acesta de acțiuni în forță servește propagandei ISIS, care va avea acum un argument în plus cu care să-și atragă adepți în Europa, de genul: ”iată, v-am spus doar, europenii persecută musulmani”?

Din câte s-a dovedit, ISIS este foarte eficient în a-și atrage adepți în Europa. Pretextul ”burkini” ar fi doar o altă picătură într-un ocean întreg de propagandă criminală.

4. Ajută genul acesta de măsuri punitive procesul de integrare al musulmanilor în democrațiile liberale?

Experiența a arătat că nu. Franța a interzis încă din 2011 burka și niqab-ul (vălul care acoperă toată fața femeii musulmane) și, poate nu întâmplător, este ținta predilectă a crimelor în masă săvârșite de radicalii islamiști.

5. Vor fi descurajate femeile musulmane să poarte ”burkini” pe plajă, având în vedere că riscă acum o amendă de 38 de euro?

Nu. Dimpotrivă. Creatoarea costumului, Aheda Zanetti, spune că vânzările au explodat după ce costumul burkini a fost interzis pe plajele din Franța.

Iată, așadar, că există un câștigător cert din această măsură restrictivă. Până la proba contrarie e deocamdată singurul.

 

Previous post

8 lucruri pe care să le știi înainte de a merge la Hotelul Regina Maria Balcic

Next post

Promoții testate Qatar Airways: București-Bangkok- 609 euro, Krabi- 429 Euro, Cape Town- 539 Euro

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.