Nu ştiu câţi dintre voi aţi citit romanul „Beat criţă” al scenaristului american Rex Pickett, după care s-a făcut şi filmul Sideways– în realitate, un excelent pretext pentru a promova vinurile şi pogdoriilor californiene– dar ideea de a petrece câteva zile vizitând ferme viticole şi degustând vinuri locale poate fi senzaţională. Iar o variantă mai la îndemână şi mult mai ieftină este Republica Moldova unde, în luna septembrie, începe sezonul de turism viticol.
Chateau Varley (sursa: facebook)
Chateau Varley (sursa: facebook)
Cu un buget de 400-500 de euro, se pot vizita cele mai cunoscute vinării şi crame şi degusta vinuri moldoveneşti de toată isprava. Şi pentru a nu pierde vremea cu căutările de internet, l-am rugat pe oenologul Sergiu Găluşcă, preşedintele Şcolii Vinului din Moldova să stabilească reperele unei astfel de excursii: 5 vinării şi crame pe care merită să le vizităm, 10 vinuri pe care să le bem şi, în general, la ce să ne aşteptăm de la o astfel de aventură.
Ce legătură au românii cu vinurile moldoveneşti?
Vinurile basarabene reprezintă pământul şi oamenii noştri.Eu cred că fiecare român trebuie să redescopere  Basarabia, iar unul dintre multele lucruri care ne unesc este vinul. Românii şi moldovenii au aceleaşi soiuri de struguri cu care se mândresc şi pe care se bazează din ce în ce mai mult: Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră, Rara Neagră (Băbească).
Purcari (sursa: facebook)
Purcari (sursa: facebook)
Când să mergem?
Toamna şi primăvara sunt cele mai bune momente pentru o astfel de excursie. În primul weekend din octombrie este şi o sărbătoare a vinului cu multe manifestări specifice. Ca regulă generală, recomand ca excursia să fie planificată din timp, iar rezervările la companiile viticole trebuie făcute cu cel puţin 7 zile înainte. Chiar şi la Cricova şi Mileştii Mici, cele mai mari companii vinicole, cu tradiţie în turism, este recomandat să se facă o rezervare prealabilă.
Un top 5 al locurilor care nu trebuie să lipsească din excursie?
 1. Mileştii Mici. Acest combinat de vinuri de calitate (de stat) este deţinătorul recordului Guiness pentru cea mai mare colecţie de vinuri din lume, dar din cauza infrastructurii învechite şi a managementului defectuos nu oferă servicii la nivel foarte ridicat. Colecţia de vinuri este însă impresionantă.
1.1 Combinatul de vinuri Cricova este, practic, destinaţia tuturor oficialilor care vizitează Republica Moldova, unde s-a investit foarte mult. Este un palat prezidenţial sub pământ, iar vinurile spumante produse prin metoda clasică sunt printre cele mai bune din lume, dacă luăm în calcul raportul preţ/calitate.
Ambele vinării, Mileştii Mici şi Cricova, merită vizitate, dar ele seamănă în multe privinţe, de aceea turistul ar trebuie să-şi aleagă doar una din ele.
2. Chateau Vartely. Aici impresionează bucătăria şi vinurile din categoria winemaker’s expert şi Taraboste.
3. Vinăria Asconi. Aici s-a creat de curând un spaţiu de sat tradiţional, unde au fost angajaţi oameni simpli din sat care pregătesc mâncare „ca la bunica”. Se crează astfel o atmosferă de sărbătoare în familie. Carnea afumată tradiţional şi colacii proaspăt scoşi din cuptor sunt senzaţionali.
4. Purcari. Este legenda vinurilor din Moldova şi merită vizitată vinăria care se află la 120 de km sud-est de Chişinău. Recomand degustarea unui veritabil cupaj Cabernet Sauvignon+ Rara Neagră+Saperavi (un soi de origine georgiană)= Negru de Purcari. 
5. Vinăria Poiana. Aceasta este o cramă mică, amplasată pe drumul naţional E581, la 32 kilometri de Chişinău. Locul este foarte frumos, impresionează frumuseţea codrilor şi oglinda lacurilor, dar şi ospitalitatea oamenilor.
5.1 Castelul Mimi. Castelul boierului Constantin Mimi, moşier şi intelectual din secolul 19, fost şi guvernator al Băncii Naţionale a României Mari, va fi în curând redeschis publicului larg.
Vinaria Asconi (sursa: facebook)
Vinaria Asconi (sursa: facebook)
 Un top 10 al vinurilor moldoveneşti care nu trebuie ratate?
1. Negru de Purcari 2009
2. Taraboste Cabernet Sauvignon 2012
3. Asconi Sauvignon Blanc 2014
4. Fetească Regală 2014 Chateau Vartely
5. Gitana Lupi 2011
6. Chardonnay 2014 Crescendo
7. Equinox 5 Elemente 2009
8. Cabernet Sauvignon 2010 Vinăria Nobilă
9. Ulmu Merlot 2012 Vinăria Poiana
10. Etcetera Sauvignon Blanc 2014
Chateau Varley (sursa facebook)
Chateau Varley (sursa facebook)
Cum ne ferim de vinuri contrafăcute?
Ca peste tot în lume, cumpăraţi doar din locurile autorizate sau direct de la producători.
Un buget pentru această excursie?
Cam 400-500 euro.
Sergiu Găluşcă
Sergiu Găluşcă

Info

-Repulica Moldova are în total 112.000 hectare de viţă de vie

– Trei zone viticole sunt relevante pentru turişti, plus Chişinău:

sud, cu vinăriile Purcari, Etcetera şi Mezalimpe

centru, vinăriile Cricova şi Mileştii Mici, apoi Asconi şi Poiana

nord, Barza Albă (băuturi distilate)

Chişinău, Carpediem- un winebar autentic cu gazde bune

Pe mine poți să mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Previous post

Cum ne păcălesc magazinele din aeroporturi şi cum putem să le întoarcem "serviciul"

Next post

Turism murdar. Din cauza crizei, mulţi greci se implică în traficul de antichităţi

8 Comments

  1. […] Portalul românesc travelzoom.md a publicat un articol despre vinurile și vinăriile moldovenești. […]

  2. […] travelzoom.ro reprezintă un „jurnal de vacanță” în care se relatează istorii și experiențe de […]

  3. […] şi 7 crame recomandate. De ce să faci o excursie în Republica Moldova”, este titlul unui articol de pe o platformă românească. Site-ul reprezintă un „jurnal de vacanţă” în care se […]

  4. Vladislav
    28 ianuarie 2017 at 13:11 — Răspunde

    Bună ziua, am si eu o întrebare, am vin in butoi de inox, acum vreau să imbutiliez citeva sticle, dar cum sa fac ca multi imi zic ca nu va tine mult vinul curat,care este secretul pentru al păstra mai mult de 5 ani.

  5. 5 aprilie 2017 at 20:49 — Răspunde

    trebuie baut sa nu ramana nimic asta e secretul

  6. […] și 7 crame recomandate. De ce să faci o excursie în Republica Moldova”, este titlul unui articol de pe platforma românească travelzoom.ro. Site-ul reprezintă un „jurnal de vacanță” în […]

  7. Biaggi Helena
    13 septembrie 2018 at 18:55 — Răspunde

    Am cumparat pt prima data,de la Metro,Castelul fet neagra roze.Pretul,putin cam ridicat,dar am vrut sa l incerc.Rezultatul…. foarte acru,de ce??????? Pacat…nu a meritat banii.In viitor unde vad Gabriel…fug.Pacat

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.