Cât de multe poveşti poate spune o călătorie cu trenul pe cea mai lungă şi aglomerată rută feroviară a Americii? Răspunsul îl putem afla din filmul „In Transit„, premiat anul acesta la Tribeca Film Festival cu Menţiunea Specială a Juriului pentru Cel mai bun documentar şi care va putea fi vizionat şi în România pe 8 octombrie la Cinema Eforie.

In Transit” deschide astfel cea de-a doua ediţie a HipTrip Film Festival, care va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union şi Cinema Eforie şi va aduce la Bucureşti 25 de filme din 10 ţări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Iran sau România.

Întreaga acţiune a filmului se petrece în tren şi surprinde relaţiile care se leagă între pasagerii aflaţi la bordul cursei Amtrak’s “Empire Builder”, cea mai lungă din America. Pe măsură ce Empire Builder străbate nord-vestul Statelor Unite, trecând prin centre urbane, suburbii şi zone industriale, traversând câmpii vaste, păduri şi munţi, regizorul (Albert Maysles) aduce în prim-plan un portret al Americii, în toată frumuseţea ei umană şi naturală.

Ce mai putem vedea la HipTrip Film Festival

Anul acesta, selecţia filmelor a fost făcută de criticul de film şi jurnalistul Florin Barbu: “Invitaţia pe care v-o fac e simplă: pentru patru zile călătoriţi, împreună cu noi, pe continentele planetei noastre, aşa cum le-au văzut şi le-au simţit aceşti oameni minunaţi care se numesc simplu, regizori. India, Siberia, SUA, România sunt o parte din locurile de unde ne sunt aduse poveşti despre oameni aparent obişnuiţi, dar pe care obiectivele camerelor ni-i apropie, transformându-i în personaje”.

India, una din ţările exotice de care turiştii români sunt tot mai interesaţi an de an, va fi prezentă la HipTrip Film Festival prin şase filme. Astfel, secţiunea „Focus: India” aduce la Bucureşti două documentare în avanpremieră: Hit the Road: India (realizat pe parcursul raliului Mumbai Xpress, de către doi fraţi, Gor şi Mushegh Baghdasaryan) și “Go Ganges!” (regie: J.J. Kelley, Josh Thomas, un film ce prezintă aventura celor doi, de-a lungul celui mai populat, poluat şi totodată adorat fluviu – Gange).

 

Secțiunea „Focus: India” îi are ca invitați speciali pe frații Gor şi Mushegh Baghdasaryan, regizorii filmului “Hit the Road: India”, precum și pe unul dintre protagoniștii peliculei, Richard Gazarian. Cei trei s-au înscris la raliul ricşelor – Mumbai Xpress -, care durează 12 zile şi se desfăşoară pe o distanţă de 2.000 kilometri, şi au surprins reacţiile participanţilor care se strâng anual din toată lumea, pentru a se întrece într-o competiţie plină de peripeţii.

Cei trei vor răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune Q&A la finalul proiecției și vor participa și la workshop-ul „Next Destination: India” unde cei prezenți vor putea afla mai multe informații despre atracțiile Indiei pe care nu le regăsești în ghidurile turistice.

Sponsorul principal al secţiunii „Focus: India” este tur operatorul 1001 Adventures.

HipTrip Film Festival este un proiect derulat de Fundaţia OVI.

Previous post

Catrambone, milionarul american care salvează, pe banii lui, refugiaţi din Mediterană

Next post

Ce poţi să păţeşti când pierzi avionul din vina companiei aeriene. O întâmplare cu Air France şi Emirates

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.