Turism în 2020: Anul acesta, călătoriile cu trenul vor crește în preferințele turiștilor. De asemenea, va crește și numărul vacanțelor în extra-sezon sau al vacanțelor cu familia.

Numărul oamenilor care vor călători în străinătate în 2020 se va apropia de 2 miliarde, potrivit estimărilor World Economic Forum. În 2019, au fost 1,45 miliarde, față de 1,3 miliarde în 2018, deci se păstrează trendul de creștere din ultimii ani.

Și acum, după ce am aflat că oamenii din toată lumea o duc din ce în ce mai bine (pentru dovezi suplimentare în acest sens recomand cartea lui Hans Rosling, Factfulness) și își permit să cumpere un bilet de avion (sau de tren) ca să plece în altă țară, să vedem și ce spun trendurile în turism pentru 2020.

Mai exact, ce vor să facă oamenii atunci când călătoresc?

Călătoriile cu trenul revin la modă

Tren din Sri Lanka

Din ce am citit în articole scrise de experți în turismul mondial, unul dintre trendurile importante pentru anii următori îl reprezintă călătoria cu trenul. Iar aici un rol important îl are- fie că ne place, fie că nu- suedeza Greta Thunberg și mișcarea internațională pe care a generat-o pentru protecția mediului.

Greta a ridicat problema poluării pe care o fac avioanele comerciale (mișcarea se cheamă „flying shame”) și a susținut călătoriile cu trenul. Unele aeroporturi din Suedia au remarcat chiar o scădere a numărului pasagerilor și au atribuit acest lucru așa-numitului „efect Greta”.

În orice caz, promovarea călătoriilor cu trenul, în dauna celor cu avionul, nu se întâmplă doar în Suedia, ci în mai multe țări europene, iar experții spun că se va extinde în 2020, în special în rândul tinerilor.

„Undertourismul” sau cum să pleci în vacanță în locuri mai puțin cunoscute și mai puțin aglomerate

Maya Bay, Thailanda

În ultimii ani am asistat la adevărate proteste ale localnicilor din orașe turistice supraaglomerate, cum ar fi Barcelona (30 de milioane de turiști anual la o populație de 1,6 milioane), Veneția (20 de milioane de vizitatori anual, la o populație de 260 de mii).

Sau avem exemplele din locuri exotice, cum e plaja Maya Bay din Thailanda (celebră datorită filmului The Beach) care a trebuit să fie închisă pe o perioadă nedeterminată pentru refacerea ecosistemului local, afectat de numărul mare de turiști.

În aceste condiții, în mod absolut firesc, oamenii au început să caute să-și facă vacanțele în alte locuri decât cele ultra-cunoscute. Ce sens are să te îngrămădești cu alte mii de oameni pe o plajă celebră, când există atâtea alte plaje mult mai frumoase și care sunt neafectate de turismul de masă?

Călătoriile în low season

Port Launay, una dintre cele mai frumoase plaje din Seychelles, fotografiată în afara sezonului turistic de vârf

Numărul oamenilor care călătoresc în afara sezonului turistic a crescut de la an la an, iar trendul se va menține și în 2020. Există și programe ale Comisiei Europene de încurajare a călătoriilor în afara perioadelor de maximă aglomerație dar, ce este mai important, turiștii au înțeles că poți petrece momente minunate în vacanță și în alte luni ale anului decât în august. Mai ales că este mult mai ieftin.

„Micro-cations” sau vacanțele scurte și active

Într-o lume foarte conectată datorită internetului, este ușor să pleci de la biroul din București și să lucrezi și în același timp să te relaxezi, pentru câteva zile, din Stockholm sau Budapesta. În timp ce continui să-ți scrii proiectele, răspunzi la emailuri, poți să vizitezi orașul, poți să cunoști oameni noi sau poți să petreci seara într-un pub în care nu ai mai fost niciodată. Conceptul se cheamă „micro-cations” sau „micro-vacantions” și este răspândit în special printre mileniali.

Cu alte cuvinte, în turismul din 2020, vor fi mai multe vacanțe mai scurte și active, în loc de vacanțele lungi în care te rupi complet de job și de viața de la birou.

Călătorii în natură, în parcuri naționale cu animale sălbatice

Urs fotografiat dintr-un observator de urși din Balvanyos, Covasna

Experții spun că există o creștere a numărului de turiști care vor să meargă în natură și să vadă animale sălbatice în habitatul lor natural. Există trasee, scumpe ce-i drept, în care, într-o singură vacanță, poți să vezi gorilele din Rwanda, lemurii din Madagascar și să ajungi până la delfinii din Maldive.

Volunturismul și vacanțele „transformative”

Volunturismul înseamnă să mergi în vacanță și în același timp să participi ca voluntar la tot felul de proiecte prin care poți ajuta comunități îndepărtate să-și îmbunătățească viața. Deși este criticat de unii, pe motiv că uneori poate face mai mult rău decât bine comunității respective, volunturismul este într-o creștere de popularitate în ultimii ani. Și va fi în trenduri și în 2020.

În același timp, experiențele dobândite în timpul voluntariatului îi ajută pe turiști să dobândescă skill-uri, să învețe lucruri noi despre lumea înconjurătoare. Practic este un câștig reciproc.

Turism în 2020: Călătoriile cu familia

O familiei musulmană pe o plajă din Malaezia

Pe măsură ce posibilitățile financiare ale oamenilor cresc, aceștia își permit să călătorească împreună cu mai mulți membri ai familiei: cu părinții, bunicii, copiii etc.

Un director de hotel citat de Independent spunea că, potrivit unor studii, 15% din oameni pleacă acum în vacanță în grupuri de familie, din care fac parte membri din mai multe generații, cu scopul de a petrece mai mult timp împreună într-un mod plăcut.

În curând, probabil, vremurile în care tinerii călătoreau în țări exotice, iar părinții și bunicii lor se mulțumeau cu pozele și poveștile copiilor vor fi depășite.

Pe mine poți să mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Previous post

3 inițiative turistice care arată cum trăiau românii în comunism

Next post

Podcast: Caia și Bejan. Călătorii. Episoadele 1-2

2 Comments

  1. […] anului este legat de sustenabilitate şi ecologie. Şi colegul Gabriel Bejan a scris despre asta. Avioanele poluează. Încercaţi, pe cât e posibil, să folosiţi trenul. Durează mai mult, dar e […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.