Am fost în Marsilia pentru câteva zile, într-un însorit weekend prelungit de toamnă, special pentru a mânca bouillabaisse, celebra supă de pește provensală. Dar nu am stat numai în restaurante (aș fi falimentat, desigur), ci am făcut și alte chestii interesante.

Nu am numărat șobolanii de pe străzi, nici locurile unde miroase a urină. Și nici nu m-am uitat lung după localnicii cu origini africane sau arabe, cum fac alți români, mult mai exigenți decât mine în materie de metropole europene. Am încercat doar să mă bucur de unul dintre cele mai pline de viață orașe pe care le-am văzut până acum.

Am scris mai jos câteva chestii pe care ai putea să le faci în Marsilia, în afară de obiectivele turistice clasice. Acestea pot fi găsite oricum în orice ghid de travel, respectabil sau mai puțin respectabil.

Să mănânci bouillabaisse, desigur

Restaurantul Chez Fonfon, Marsilia

Nu trebuie să fii mare gurmand ca să-ți dorești să mănânci o supă cu cel puțin patru feluri diferite de pește. Bouillabaisse este un fel de mâncare pescăresc, integrat în istoria Marsiliei. Dacă vrei să citești mai multe despre acest subiect poți intra aici.

Pe scurt, există multe restaurante în Marsilia unde se poate mânca un bouillabaisse cât mai apropiat de cel tradițional, dar cele mai cunoscute sunt două: Le Miramar, în Portul Vechi și Chez Fonfon, în Vallon des Auffes.

Primul este mai turistic și mai spectaculos, dar și mai scump (69 de euro porția de bouillabaisse), al doilea- mai discret, amplasat într-un mic golf pitoresc, și-ți oferă o experiență gastronomică cu adevărat interesantă. Chez Fonfon este puțin mai ieftin decât Le Miramar: o porție de bouillabaisse costă aici 53 de euro porția.

Fie că mergi într-unul din cele două restaurante, fie în altul, bouillabaisse este, în topul meu personal, prima atracție turistică din Marsilia.

Să urci la Notre Damme de la Garde

Marsilia, vedere de la Notre Dame de la Garde

„Basilique Notre Damme de la Garde” este pe un deal (154 metri), se vede din Portul Vechi și, când te uiți la ea, nu poți să nu te gândești: „Uau, oare cum se vede orașul de acolo?” Se vede frumos și, de sus, poți să faci și niște poze superbe pentru Instagram. Nu trebuie decât să iei un autobuz local (linia 60, dacă țin bine minte), un trenuleț turistic sau autobuzul hop-on, hop-off „Colorbus” (linia roșie).

Clădirea este construită în stil bizantin, e din secolulul 19, dar o să afli mai multe amănunte după ce ajungi în vârf.

Dacă ai văzut seria „Marseille” de pe Netflix pot să-ți spun că o parte din cadrele superbe cu orașul sunt filmate de la Notre-Damme de la Garde.

Să te plimbi prin Marsilia cu autobuzul turistic Colorbus

Cântăreți stradali din Marsilia

Ca orice oraș cu mulți turiști (7 milioane în 2018), Marsilia are și o linie de autobuz de tipul „hop on, hop off”, adică cu etaj deschis. De fapt, două linii- cea roșie costă 19 euro, biletul pe toată ziua, cea albastră (mai scurtă)- 15 euro. Un abonament pentru ambele linii costă 24 de euro.

Autobuzul turistic e mai scump ca în alte orașe, dar dacă vrei să vezi cele mai importante locuri din Marsilia merită banii. În timpul zilei, Colorbus circulă din 20 în 20 de minute.

Să mergi dimineața să-i vezi pe pescarii din Marsilia care-și vând marfa în Portul Vechi

Pescari din Marsilia

În fiecare dimineață, pe Quai des Belges, în Portul Vechi, se adună pescari care-și vând marfa scoasă în ziua respectivă din Mediterană. Piața de pește din cea mai turistică zonă a Marsiliei face parte din viața orașului.

Chiar dacă nu cumperi nimic, merită să caști ochii la spectacol. Localnici și turiști se plimbă printre tarabe, unii ca să cumpere, ceilalți doar ca să facă poze.

Să te uiți împreună cu localnicii la un meci al echipei Olympique de Marseille într-o cârciumă (sau chiar pe stadion)

Un cuplu din Marsilia

După cum spunea Robert Taro, personajul principal din seria „Marseilles” de pe Netflix, stadionul este locul care adună la un loc toate categoriile sociale din oraș, de la oamenii din ghettouri la bogătași. La stadion vin localnici care altfel nu ar avea niciun motiv să stea împreună.

Fotbalul este foarte important în Marsilia, localnicii sunt în cap după echipa lor favorită, Olympique, iar dacă te nimerești într-un bar în timpul unui meci vei avea parte de un adevărat spectacol, cu oftaturi disperate și strigăte de bucurie (în perioada asta, Olympique nu merge foarte bine. Când am fost noi acolo a făcut 1-1 acasă cu Rennes).

Dacă ești cu adevărat pasionat de fotbal, atunci poți să mergi pe Velodrome, stadionul echipei, care este o adevărată bijuterie.

Să mergi pe insula care l-a inspirat pe Dumas să scrie „Contele de Monte Cristo”

Château d’If, Marsilia

Dacă urci la Notre Damme de la Garde vei vedea în largul mării o insulă cu un castel în mijloc, care se cheamă Château d’If. Aici a fost închisoare politică unde au fost închiși mai mulți revoluționari din timpul Comunei din Paris. Insula a devenit celebră după ce Alexandre Dumas și-a plasat aici acțiunea cărții „Contele de Monte Cristo”.

Acum, Chateau d’If poate fi vizitată de turiști, iar o călătorie cu vaporul până acolo costă 11 euro.

Să te plimbi prin Le Panier

„Le Panier” înseamnă „Coșul” și este numele celui mai vechi cartier din Marsilia, aflat la nord de Vechiul Port. În Le Panier se poate ajunge pe jos. Este foarte colorat, cu ziduri pictate, cu multe magazine, restaurante și cafenele. Nu cu mult timp în urmă, aici s-au stabilit valurile de imigranți care au venit în Marsilia, în special magrebieni.

Să te duci la Gara Saint Charles din Marsilia

Gara Saint Charles din Marsilia

Gara din Marsilia este o veritabilă operă de artă care oferă și o priveliște unică asupra orașului. Noaptea, zona respectivă este plină de cerșetori și oameni fără adăpost, dar ziua este plină de viață și pasiune.

Despre bouillabaisse poți afla mai multe aici.

Dacă vrei să citești mai multe despre muzeele, clădirile istorice, restaurantele celebre și alte locuri de vizitat în Marsilia, o poți face aici.

Mai jos, găsești mai multe fotografii din Marsilia. Pe mine poți să mă găsești și pe Facebook și Instagram.

Vedere de la Notre Dame de la Garde

Acrobați în Marsilia
Piață în Marsilia
Cartier Marsilia
Marsilia

Previous post

Marsilia. În căutarea bouillabaisse-ului perfect

Next post

Africa de Sud. Am fost într-un township din Cape Town și am văzut cum trăiesc oamenii Xhosa

3 Comments

  1. Ronnie
    9 octombrie 2019 at 9:45 — Răspunde

    l-am pus pe lista, mai ales dupa ce am vazut ca in apropiere sunt Nimes, Arles si Avignon 🙂

  2. eu
    10 octombrie 2019 at 11:10 — Răspunde

    Urat oras. Pina cand am fost acolo, nu credeam ca exista oras (mare) mai neplacut decat Bucurestiul. Evrika, l-am gasit. Marsilia!
    Bun de vazut doar in trecere daca ati planificat o vizita in Provence.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.