După ce am scris textul ăsta despre Seychelles, m-a sunat un prieten care voia să se ducă acolo în vacanță și mi-a pus câteva întrebări concrete: unde să mă cazez, ce să mănânc, care e cea mai mișto plajă etc. Mi-am dat seama că articolul respectiv nu lămurise multe lucruri, așa că am hotărât să răspund, într-un nou text, la toate întrebările concrete pe care i le-aș pune eu cuiva care a fost în Seychelles. Iată-le.

Cum se ajunge în Seychelles?

Arhipeleagul Seychelles se afă la 1600 de kilometri de coasta Africii

Am spus-o și când am scris despre Cape Town, o spun și acum: noi, românii, avem un mare avantaj deoarece Qatar Airways zboară la București. Uneori compania asta are prețuri excelente, inclusiv pentru zboruri la celălalt capăt al pământului, deci merită să stai cu ochii pe site-ul qatarezilor. Noi am găsit o ofertă pentru Seychelles cu 700 de euro de persoană dus-întors, prin Doha evident, ceea ce nu e chiar rău. Se poate și mai bine, nu zic, dar destul de greu pentru că arhipeleagul din Oceanul Indian este o destinație destul de căutată în perioada verii. Noi am fost în septembrie, în orice caz încă în perioada de concedii în toată Europa. Evident că sunt și alte variante de zbor dar, ca regulă generală, trebuie să reții că europenii s-au cam retras din zona asta și au lăsat companiile din Golf să facă toată treaba: Emirates, Qatar Airways și Etihad.

Când e cel mai bine să te duci?

Oricând. Am citit tot felul de chestii pe net, cum că în unele perioade (adică între decembrie și martie) plouă mai mult decât în altele, dar realitatea e că vremea diferă foarte puțin de la un sezon la altul. Mi-au spus-o oamenii de acolo, deci am încredere mai mult părerea lor decât în ceea ce scriu site-urile de travel. Oricum plouă în Seychelles, așa e la tropice, ideea că dacă plouă două-trei ore într-o zi după aia iese soarele și poți să stai la plajă până te înroșești ca racul.

Citește și: CINE SUNT MILIONARII DIN SEYCHELLES ȘI DE CE NU EXISTĂ FERICIRE ÎN PARADIS

În septembrie, ne-a plouat cam în fiecare zi, dar după cum spuneam, două-trei ore, în special dimineața. În fine, cel mai aglomerat sezon e decembrie-ianuarie, din motive de sărbători (plus vacanța de iarnă din Europa), deci atunci sunt prețurile cele mai mari. E de evitat perioada asta, dar, în rest, nu ai de ce să te temi. Aaa și în Seychelles nu sunt uragane. Deloc.

Este scumpă cazarea în Seychelles?

Port Launay, una dintre cele mai frumoase plaje din Seychelles

 

Răspunsul cel mai cinstit este: da, e mai scump decât în alte părți. Seychelles s-a setat ca destinație de lux, deci nu prea găsești cazări sub 100 de euro pe noapte camera. Știu că te înțeapă inima când citești asta, dar am niște observații. Agențiile de turism din România vând în special resorturi de 4-5 stele, pe plajă, de aici și prețurile mari ale pachetelor turistice pentru Sychelles. Dacă te uiți pe booking.com o să descoperi o grămadă de locuri de cazare cu 300-400 de euro (sau chiar 700 de euro) pe noapte, dar, din fericire, există și variante mult mai ieftine.

Noi, spre exemplu, am stat într-un complex absolut superb, în Bel Ombre, un sat din nordul insulei Mahe, între munte și ocean, și am plătit 110 euro pe noapte. Făceam cam 20 de minute de mers pe jos până pe plaja din Beau Vallon, deci nu eram chiar în miezul petrecerii. În schimb, ne bucuram de pădure, păsări colorate și, după apusul soarelui, de liliecii cu cap portocaliu din Seychelles (fruit bat). În fața hotelului era însă o stație de autobuz, așa că nu aveam niciun motiv să ne simțim izolați.

Deci există multe variante de cazare (poți să cauți și pe airbnb, deși e cam scump și acolo), așa că nu renunța de la prima căutare pe Google. Cea mai mare insulă din arhipeleag, Mahe, are vreo 24 de kilometri de la nord la sud, deci distanțele dintre localități sau plaje sunt mici, nu prea contează unde te cazezi.

Cum sunt celelalte prețuri (la mâncare, spre exemplu)?

Port Launay

La prima vedere, mari. Dar, slavă Domnului, există suficiente locuri unde poți să mănânci decent, cu 10-12 dolari. Am explicat aici mai pe larg care este paradoxul prețurilor din Seychelles, nu mai intru în detalii, doar atât poți să-ți spun: dacă ai mulți bani o să cheltuiești mult, dar dacă ai puțini, o să-ți ajungă ăia pe care-i ai și o să te simți la fel de bine. Ca să-ți dau un exemplu, ca să faci un tur complet al insulei Mahe, poți să iei un taxi superconfortabil, cu aer condiționat, iar chestia asta te va costa 150 de euro. La fel de bine, poți să faci turul insulei și cu autobuzul local, foarte lent și fără aer condiționat, iar prețul biletului va fi de fix 5 rupii (0,3 dolari).

Realitatea e că în Seychelles nu se produce mare lucru, deci majoritatea produselor sunt din import. Inclusiv, legumele. Chestia asta îi lovește, în special, pe localnici, dar, da, prețurile mari au contribuit și la răspândirea imaginii de destinație turistică de lux pentru Seychelles. Ceea ce nu-i decât parțial adevărat.

Ce poți să faci în Seychelles?

Există o grămadă de ghiduri turistice care răspund la întrebarea asta, deci nu o să dezvolt prea mult. Noi am stat foarte mult pe plajă, aproape în fiecare zi pe alta, pentru că sunt atât de multe și atât de frumoase, încât nu vrei să ratezi niciuna. După aia am făcut snorkeling, am înotat în ocean, am mâncat de la localnici și ne-am plimbat prin pădure. Mai e și capitala țării, Victoria, pe care poți să o bați la pas în câteva ore.

O grămadă de bărci pleacă în larg la pescuit, la insulele din jur sau te duc la rezervațiile naturale, unde poți să vezi țestoase gigant, pești colorați nemaivăzuți etc. Nici un barcagiu nu te scoate în larg fără 100 de euro, îți spun ca să știi la ce să te aștepți.

Nu am depistat în schimb vreo viață de noapte trepidantă sau vreo activitate culturală deosebită. Repet, țara e mică, cea mai mică din Africa, și are aproape 90 de mii de locuitori. Și vreo 150 de insule în total, din care doar 3-4 locuite. Creolii sunt calmi, vorbesc bine engleză (că doar e una din cele trei limbi oficiale din Seychelles, alături de creola și franceza) și sunt foarte civilizați. În puține locuri din lumea asta am întâlnit niște localnici cu care să interacționezi mai ușor ca în Seychelles, deși citisem pe undeva că oamenii de aici sunt cam reci și aroganți. Din nou, mi s-a dovedit că nu are niciun sens să pleci într-un loc cu prejudecățile altora, citite pe net.

Ce faci dacă ai o problemă medicală?

Din păcate, ne-am aflat și în situația asta. Într-o dimineață, Adriana s-a trezit cu fața umflată, din cauza unei alergii, dar nu ne-am hotărât să mergem la doctor decât noaptea următoare, când situația se agravase. Am chemat un taxi și ne-am dus la spitalul din Mont Fleuri, la secția de urgențe. În sala de așteptare, nu eram decât noi și câțiva puști drogați, adunați de pe stradă de poliția din Victoria. Am așteptam vreo 15 minute până când un medic ne-a luat în primire. Doctorul i-a făcut o injecție cu cortizon Adrianei, după care i-a dat un pumn de pastile plus o rețetă cu medicamente pe care trebuia să le luăm a doua zi de la farmacie. Toată distracția ne-a costat 400 de rupii (30 de dolari), dar când i-am cerut chitanța, pentru a putea deconta suma pe asigurarea medicală, ne-a spus că nu-și găsește chitanțierul :). Am zis ok, să fie sănătos, ideea e că, atât injecția, cât și medicamentele prescrise au făcut minuni.

În concluzie, pot să spun că deși aparatura și mobilierul păreau din era glaciară, spitalul era curat, personalul profesionist și, din nou, foarte amabili. Deci poți să apelezi cu încredere la serviciile medicale din Seychelles.

Pe mine poți să mă urmărești și pe Facebook și Instagram.

Victoria, Seychelles
Biserica anglicană din Victoria
Piața de pește din Victoria

 

 

 

Previous post

Fotografii cu turiști care-și fac selfie ne arată că toți suntem la fel

Next post

Povești din Hebron, orașul turistic care nu are turiști

1 Comment

  1. […] AfricaExoticFeaturedPonturi […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.