Nu poți să nu te crucești după ce citești raportul final emis astăzi de anchetatorii francezi în cazul pilotului german, Andreas Lubitz, care, pe 24 martie anul trecut, s-a prăbușit voluntar cu avionul Germanwings în Alpi, omorând 150 de pasageri aflați la bord. Cu două saptămâni înainte de catastrofă, un doctor privat i-a spus pilotului că ar trebui să se trateze într-un spital de psihiatrie dar, din cauza regulilor privitoare la confidențialitatea diagnosticului, această informație nu a ajuns și la angajatorul lui Lubitz, adică Lufthansa.

BEA (Bureau d’Enquetes et d’Analyses), organismul francez care anchetează accidentele de avion, a dat publicității raportul final al tragediei provocate de pilotul sinucigaș Andreas Lubitz, în vârstă de 27 de ani. Potrivit Reuters, raportul arată că Lubitz, încă din decembrie 2014, a început să prezinte simptomele unei depresii psihotice, motiv pentru care a consultat mai mulți medici. Culmea este că nici unul dintre aceștia nu a alertat autoritățile aeronautice germane sau pe angajatorul pilotului, compania Lufthansa (Germanwings este divizia low-cost a Lufthansa). Problema de care se loveau medicii se pare că ar fi fost încălcarea confidențialității diagnosticului medical. Punctul culminant a fost când, cu două săptămâni înainte ca Lubitz să blocheze ușa cabinei și să îndrepte avionul direct spre munții Alpi, un doctor i-a spus că ar trebui să se interneze într-un spital, dar informația nu a ajuns mai departe.
Anchetatorii BEA au mai descoperit că Lubitz, care avusese și probleme de vedere și este posibil să se fi temut că-și pierde locul de muncă, ar fi căutat metode de sinucidere, în timp ce a depus eforturi pentru a-și ascunde boala de compania pentru care lucra în calitate de co-pilot.
BEA mai susține totuși că problemele mentale ale lui Lubitz nu au dat de bănuit piloților cu care acesta a zburat.
Experții francezi mai afirmă că este o mare problemă în ceea ce privește confidențialitatea unui diagnostic în condițiile în care siguranța publică este mai presus de aceste reguli.
BEA a recomandat autorităților europene să intensifice controalele medicale la care sunt supuși piloții, în special a celor care au avut în trecut probleme psihiatrice (cum era cazul lui Andreas Lubitz).
No Comment