Oare când o să recunoască răspicat, nu doar pe la colţuri, liderii SUA -şi cei occidentali, în general- că Arabia Saudită reprezintă o parte importantă a problemei, în ceea ce priveşte terorismul islamic, nicidecum o cale spre rezolvare? O întrebare care se ridică în ultimul timp din tot mai multe direcţii, pentru că minciuna nu poate rezista la nesfârşit.

Ultimul atac din Occident atribuit unor terorişti ataşaţi de ISIS- este vorba despre masacrul de la San Bernardino, SUA, soldat cu 14 morţi- conţine un detaliu cu o mare încărcătură de ironie: Tashfeen Malik, femeia care a deschis focul în atacul de miercuri, a locuit o mare parte din viaţă în Arabia Saudită, acolo unde l-ar fi cunoscut şi pe Syed Rizwan Farook, cel de-al doilea autor al atentatului. Recent, Malik îi jurase credinţă liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Ştiu că rezidenţa saudită nu explică neapărat metamorfozarea femeii într-un terorist feroce, dar nu poţi să nu te gândeşti din nou la alianţa nefirească şi de tradiţie dintre Statele Unite şi unul dintre cei mai mari sponsori ai terorismului global, Arabia Saudită.

 

Despre necesitatea luării unor măsuri concrete a lumii occidentale împotriva aliatului său din zonă, Arabia Saudită, se vorbeşte intens în ultima perioadă. Până şi celebrul portal de turism Matador Network prezintă, într-un articol scris de Amanda Machado, câteva argumente puternice care arată că saudiţii au influenţat consolidarea ideologiei şi a comportamentului ISIS.

1. Arabia Saudită susţine ideologia extremistă pe care Statul Islamic o răspândeşte.

Unul dintre cele mai înfricoşătoare lucruri ale ISIS nu este puterea sa militară, ci ideologia. Asta face ca lupta împotriva ISIS să fie mai complicată decât trimiterea de trupe sau bombardarea locaţiilor strategice. Lupta împotriva Statului Islamic trebuie să însemne distrugerea de la rădăcină a credinţelor şi ideilor pe care se fondează ISIS. Este ceea ce remarcă şi Charles P. Pierce într-un articol în Esquire:

„Dacă vom trimite soldaţi americani să moară în nisipurile din Siria şi Irak, asta nu înseamnă că evenimente ca cele care au avut loc la Paris nu vor mai avea loc. Soldaţii vor muri în lupta împotriva doar a celei mai evidente manifestări fizice a unui complex de cauze mult mai vechi şi mai profunde.

Arabia Saudită joacă un rol foarte important în dezvoltarea acestor „vechi cauze”. Un text scris de Yousaf Butt în Huffington Post demonstrează cum wahhabismul saudit- interpretarea fundamentalistă a Islamului- a furnizat fundaţia pe care s-a clădit extremismul ISIS. Daniel Benjamin notează într-un articol din Foreign Policy: „O linie solidă de cauzalitate de la măcelurile făcute de Statul Islamic în teritoriilor controlate în Irak şi tragedia 9/11 merge înapoi către prozelitismul saudit, care a dat naştere multor moschei radicale şi organizaţii radicale. La rândul lui, într-un editorial din New York Times, Kamel Daoud demonstrează că Arabia Saudită ar putea fi considerată „sponsorul principal ideologic al culturii islamice”. Daud spune: Daesh (n.r.- ISIS) are o mamă: invazia din Irak. Dar, de asemenea, are şi un tată: Arabia Saudită şi complexul său industrial religios. Până când acest lucru nu va fi înţeles şi acceptat, bătălii ar putea fi câştigate, dar războiul va fi pierdut. Jihadiştii vor fi omorâţi, doar pentru a renaşte iar în generaţiile următoare şi vor fi crescuţi după aceleaşi manuale”

2. Comunitatea internaţională condamnă ISIS pentru o barbarie care este trecută cu vederea în cazul Arabiei Saudite.

Când ISIS l-a decapitat pe jurnalistul James Foley anul trecut, lumea a fost oripilată. Şi totuşi, Arabia Saudită este una dintre cele patru ţări din lume care organizează execuţii publice (alături de Iran, Coreea de Nord şi Somalia). Al Jazeera a relatat că în 2015, Arabia Saudită a executat cel puţin 151 de persoane. În 2014, Newsweek scria că 31 de persoane au fost decapitate între 4 august şi 22 septembrie, o medie de o execuţie pe zi.

La fel ca ISIS, Arabia Saudită practică crucificarea, chiar şi după ce condamnatul este decapitat. Janine Di Giovanni descrie un astfel de proces înfiorător într-un articol din Newsweek:

„În timp ce corpul decapitat al condamnatului este montat pe cruce, capul acestuia este pus într-un sac de plastic, similare cu cele puse pe pământ, în timpul execuţiei, pentru opri sângele. Capul este apoi ridicat deasupra corpului astfel încât pare că pluteşte. Corpul poate fi expus în această poziţie până la patru zile, ca un grotesc avertisment pentru ceilalţi asupra ce se poate întâmpla dacă încalcă legea”.

Aceste lucruri îngrozitoare nu sunt rezervate doar celor care se fac vinovaţi de infracţiuni extrem de grave. în Arabia Saudită, oamenii pot primi astfel de sentinţe pentru adulter, trafic de droguri sau chiar vrăjitorie.

3. Suportul pe care Arabia Saudită îl acordă teroriştilor este cunoscut de liderii Statelor Unite

În 2010, o telegramă Wikileaks arăta că Secretarul de Stat Hillary Clinton ştia demult despre implicarea saudiţilor în organizaţiile teroriste. Potrivit The Guardian, în telegrama respectivă se scriau următoarele: „Donaţiile din Arabia Saudită constituie cea mai importantă sursă de finanţare pentru organizaţiile teroriste din toată lumea”

„Arabia Saudită rămâne un finanţator de bază pentru Al Qaida, talibani şi alte grupuri teroriste, inclusiv Hamas, care probabil încasează, anual, milioane de dolari din surse saudite, adesea în timpul sărbătorilor Hajj şi Ramadan”.

Anul trecut, un articol din Washington Post relata că vicepreşedintele american Joe Biden cunoaştea de asemenea faptul că saudiţii au acordat suport financiar extremiştilor din Siria. Articolul îl citează pe Biden în timpul unui discurs la Harvard Kennedy School of Government:

„Cea mai mare problemă o reprezintă aliaţii noştri din Siria… Ce făceau? Erau aşa determinaţi să-l dea jos pe Assad încât au turnat sute de milioane de dolari şi tone de armament în mâinile oricui ar fi vrut să lupte împotriva lui Assad- numai că oamenii care au primit acest ajutor erau al- Nusra şi al- Qaida şi elemente extremiste ale jihadismului care veneau din alte părţi ale lumii”

Senatorul de Florida, Bob Graham, a denunţat explicit conexiunile dintre Arabia Saudită şi ISIS. Într-un articol din Newsweek, Graham a fost citat cu următoarele cuvinte: „ISIS este un produs al idealurilor saudite, banilor saudiţi şi suportul organizaţional saudit, deşi ei au acum pretenţia de a fi foarte anti- ISIS” (…) Este ca şi cum părinţii s-ar fi întors împotriva copiilor scăpaţi de sub control.”

4 Organizaţiile pentru drepturile omului cer Occidentului de mult timp să oprească furnizarea de armament Arabiei Saudite

În luna octombrie, mai multe site-uri americane prezentau apelul pe care Amnesty International îl făcea către SUA să oprească furnizarea de arme către saudiţi. Organizaţia invoca în acest demers dovezile obţinute de Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului care arătau că atacurile saudite în Yemen s-au soldat cu morţi în rândul civililor. Cu toate acestea, luna trecută, SUA a semnat un nou contract în valoare de 1,29 miliarde de dolari pentru furnizare de armanet saudiţilor. În ultimii 5 ani, între cele două ţări au avut loc dealuri de armament în valoare de peste 100 de miliarde de dolari.

Desigur, în condiţiile în care terorismul s-a dezvoltat şi s-a răspândit într-un mod extrem de complicat poate părea incorect să dai vina pe o singură ţară. Totuşi, Arabia Saudită vine după ani de încălcare a drepturilor omului, practică o ideologie extremistă şi derulează strategii militare şi financiare dubioase. Iar în aceste condiţii, refuzul occidentului de a trage la răspundere Arabia Saudită devine nu numai ipocrit, dar şi periculos.

 

Previous post

7 prostii pe care să nu le faci niciodată într-o călătorie

Next post

8 motive să-ți placă Anthony Bourdain și filozofia lui despre mâncare

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.