Dincolo de plaje, natură, petrecerile legendare de lună plină sau localnicii săi calzi, Thailanda merită vizitată şi pentru mâncarea tradiţională. De fapt, mulţi sunt cei care spun că în primul rând pentru mâncarea sa tradiţională… Iată un Top 10 al felurilor de mâncare recomandate de bbcgoodfood.com celor care merg în Thailanda:

1. Phat Thai (sau Pad Thai)

Phat Thai a fost inventată în anii ’30 de bucătarii chinezi din Thailanda şi a ajuns mâncarea tradiţională a acestei ţări. Phat Thai are la bază tăieţei subţiri din orez, prăjiţi în timp ce sunt amestecaţi (n.r.- nu ştiu cum să traduc mai bine stir- fried :)), la care se adaugă ou, tofu, uneori creveţi, sos de peşte, zahăr, tamarind, oţet, chilli uscat.

Iată aici cum se găteşte o varietate de Phat Thai

Pad Thai
Pad Thai

2. Tom Yam (Supă acrişoară thailandeză)

Există mai multe feluri de supă thailandeză. Versiunea cu creveţi- tom yam kung– este cea mai lăudată, pe bună dreptate: combinaţia dintre creveţii graşi şi supa acrişoară şi condimentată este delicioasă. Şi foarte thailandeză…

Tom Yam
Tom Yam

3. Laap (sau larb or larp)

Acest fel de mâncare rustică este originar din nord-estul Thailandei. Laap se face din carne tocată asezonată cu pudră de orez prăjită, suc de lime, sos de peşte şi verdeaţă proaspătă. Se mănâncă cu orez.

4. Khao soi (Supă cu tăieţei şi curry)

Cei care merg în nordul Thailandei, în Chiang Mai spre exemplu, nu trebuie să rateze supa cu tăieţei şi curry. În mod curent, se face cu carne de pui ori vită, opţional cu bucăţi de lime. Se adaugă multe condimente, lapte de nucă de cocos, tăieţei din grâu şi ou.

5. Som tam (Salată de papaya)

Salata de papaya se trage tot din nordul Thailandei, dar acum poate fi întâlnită în restaurantele din toată ţara. Este picantă- uneori chiar foarte picantă, pe gustul localnicilor. Som tam se face din bucăţi de papaya tăiate felii subţiri, la care se adaugă roşii, fasole verde, chilli, lime, sos de peşte.

Som Tam
Som Tam

6. Phat kaphrao (Carne cu busuioc)

Este o mâncare de gen street-food care combină carnea friptă rapid cu busuioc, chilli proaspăt şi usturoi. Se mănâncă cu orez şi adesea cu un ou fript.

7. Green curry

Este o mâncare ideală pentru cei care sunt la începutul relaţiei cu bucătăria thailandeză. Green curry combină pasta picantă de curry cu laptele de nucă de cocos. Se mănâncă evident cu orez, de preferinţă jasmine.

Iată aici un fel de curry cu pui şi bambus

8. Yam (Salată thailandeză)

Este o salată thailandeză care combină carne sau fructe de mare cu sosuri acre, la care se adaugă condimente şi verdeaţă proaspătă. Există şi varietatea yam wun sen, adică tăieţei şi carne de porc sau creveţi tocaţi.

9. Kai yang (carne de pui la grătar)

Carnea de pui la grătar în stil thailandez îşi datorează faima oamenilor din nord care marinează pasărea într-un amestec de sos de peşte, rădăcină de coriandru şi usturoi. Carnea se combină cu orez şi salată de papaya verde şi, iată, cum poţi mânca cel mai cunoscut prânz thailandez.

Khao Phat
Khao Phat

10. Khao phat (Orez prăjit)

Pentru mulţi thailandezi, orezul prăjit este cea mai la îndemână mâncare. Există multe variante de orez prăjit, cu carne de pui, de porc, fructe de mare. Un fel delicios este „khao phat puu„, adică orez prăjit cu crab şi ou.

Vezi aici cum se face orez prăjit

Previous post

The tribe saving Borneo's forests

Next post

De ce nu ne pasă de atrocităţile din Nigeria sau de imigranţii înecaţi în Mediterană

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.