Stațiunea Varadero a fost gândită de comuniștii cubanezi să producă bani din turism. Până în 1997, Castro nu le-a dat voie cubanezilor să intre în contact cu străinii. Cu excepția stațiunii Varadero.

Tot ce se întâmplă în Varadero se întâmplă în general pentru confortul și plăcerea celor aproximativ un milion de turiști străini (din care mai mult de jumătate sunt europeni), care ajung anual aici.

Din acest motiv, Varadero nu prea seamănă cu restul Cubei: hoteluri de patru stele pe bune se aliniază, frumos, unul după celălalt, pe malul oceanului, restaurantele și barurile sunt pentru toate gusturile, mașinile arată ca cele de epocă (în general sunt fake, dar impresia contează), iar orașul strălucește de curățenie.

Pe de o parte, e bine: Varadero este, de departe, una dintre cele mai mari și mai frumoase stațiuni din Caraibe. Pe de altă parte, dacă vrei să simți și să trăiești cu adevărat Cuba, du-te în altă parte: în Havana, Vinales, Trinidad etc.

Am scris aici un articol în care a prezentat cam tot ce trebuie să știi despre Cuba.

Despre Vinales, Havana și Trinidad poți să citești mai multe aici.

Dar pentru că Varadero este relativ atipică pentru Cuba, m-am gândit să prezint în acest articol câteva sfaturi utile celor care ar vrea să meargă acolo. Mai ales că, peste câteva zile, începe sezonul turistic din Cuba.

Unde să te cazezi în Varadero?

Cuba, Varadero

În articolul ăsta, scriam că în Cuba una dintre cele mai mari țepe pe care poți să le iei este să te cazezi la un hotel. Va fi scump și foarte prost. Regula nu e valabilă și în Varadero.

Aici am stat într-un hotelul Star Fish din lanțul spaniol Grand Caribe (în general, afacerile din turism sunt mixte, între statul cubanez și un investitor străin), unde managerii erau unul mexican, celălalt cubanez, iar chefii de la restaurant- unul cubanez, celălalt spaniol. Puțin cam scump, 350 de lei camera pe noapte (două persoane), dar nu găsesc motive de reproș.

Desigur, găsești și în Varadero „casas particulares”, mai ieftine decât hotelurile, dar la fel de confortabile. Până la urmă e o chestiune de opțiune personală.

Cum sunt serviciile, siguranța, curățenia etc?

În general, cubanezii au o mică problemă cu curățenia în locurile publice, de exemplu în toalete. Se întâmplă cam ca în anii 90 în România. Nu e însă cazul și în Varadero, unde experiența îndelungată cu turiștii și-a spus cuvântul.

Serviciile sunt bune în stațiune, mult peste media din Cuba. De asemenea, siguranța turiștilor este o prioritate. Singurele motive de disconfort în Varadero pot fi cele legate de internet (am scris aici care este problema cu internetul) și cu…sistemul bancar.

În primul rând, trebuie să știi că băncile cubaneze nu acceptă cardurile emise de bănci americane. Și, așa cum am constatat pe pielea mea, nici pe cele emise de unele bănci europene. Eu am plecat la mine cu un card de debit (Visa) ING și un card de credit (Master Card) Raiffeisen, iar pe cel de la ING nu l-am putut folosi deloc.

„Banca asta are vreo legătura cu vreo bancă americană?” m-a întrebat funcționara de la Banca Financiero International, după ce POS-ul mi-a respins cardul. Nu am știut ce să-i răspund. Nici la bancomat nu am putut folosi cardul ING, așa că e clar că exista o problemă cu banca olandeză. Din fericire am putut scoate bani cash de pe cardul Raiffeisen, altfel aș fi trăit niște momente foarte amuzante, fără niciun ban în buzunar în „țara cashului”.

În principiu, în Cuba funcționează atât Visa cât și Master Card, dar contează ce bănci au emis cardurile, iar chestia asta trebuie documentată de acasă, nu ca mine, la fața locului. ATM-uri sunt relativ puține, de regulă prin centrul orașelor sau la bănci.

Unde să mănânci în Varadero?

Varadero, Ford 1927

În general, mâncare e proastă în Cuba. Dacă stai într-un loc mai mult de cinci zile, după primele trei ajungi să repeți meniul. Am mâncat și celebrul homar cubanez la grătar, am plătit 15 euro pe el, dar nu m-a impresionat deloc. Oamenii pur și simplu nu știu să gătească sau nu au tot ce le trebuie pentru a da mâncării un gust decent.

Dar singurul loc din Cuba unde am găsit totuși restaurante bune a fost Varadero. Și care se chemau așa: „Varadero 60”, „Atlantida”, „La Gruta” (în parcul Josone) și „Barbacoa”. Sigur mai sunt și altele, dar eu aici am mâncat bine.

În orice caz, oferta în Varadero este mult mai diversificată decât în alte părți din Cuba.

Cum sunt prețurile în Varadero?

Relativ mari, ca peste tot în Cuba. Dar reține o chestie foarte importantă: cu cât mergi de la baza peninsulei către capătul ei, cu atât cresc prețurile. Explicația e simplă: la intrarea în stațiune dinspre Santa Marta sunt mai mulți localnici decât turiști. De aceea și casele particulare, barurile și restaurantele de aici sunt mai ieftine. Pe măsură ce intri în zona turistică all-inclusive prețurile cresc foarte mult.

Dar chiar și cu aceste variații: nu poți să mănânci la un restaurant fără 10-15 CUC (10 euro) de persoană, să te urci într-un taxi fără 10 euro, sau să bei un cuba libre fără 3 euro.

Un taximetrist care conducea un Ford din 1927 mi-a cerut 10 euro pentru o cursă care în mod normal nu avea cum să coste mai mult de 3-4 euro.

Unde să bei în Varadero?

Pentru mine răspunsul e simplu: la „Beatles Bar”, exact lângă parcul Josone. Barul cu muzică live este probabil cea mai importantă atracție turistică din Varadero, iar după ora 21, când încep să cânte trupele-vedetă de rock, atmosfera devine incendiară, ca să folosesc un clișeu de televiziune.

Am mers aproape seară de seară la „Beatles Bar”, deci pot să spun că am devenit unul de-al casei. Cuba libre și rock, ce poate fi mai util pentru a te lupta cu arșița nopții din Varadero?

Merită să mergi cu mașinile de epocă din Varadero?

Varadero, Ford din 1927

Stațiunea este plină de mașini de epocă recondiționate, favoritele mele sunt Fordurile din anii 20. Am mers cu un astfel de taxi, e o experiență interesantă, nimic de zis, dar cu ocazia asta am aflat că mașinile sunt ale statului cubanez, mai au foarte puține chestii originale în ele, iar șoferii trebuie să plătească în jur de 1000 de CUC pe lună, un fel de chirie pentru folosirea mașinii. Șoferul mi-a spus că îi mai rămân să trăiască undeva pe la 150-200 de CUC (euro), ceea ce e ok pentru Cuba, dar extrem de frustrant pentru orice taximetrist din lume.

Poți să faci și altceva în afară de plajă, baie în ocean, mâncare, cuba libre?

Varadero, Cuba

Când ai vreo 20 de kilometri de plajă la dispoziție, Marea Caraibelor în față și soarele deasupra capului e greu să te mai poți gândi la altceva. Dar da, mai poți să faci alte lucruri. De exemplu, să iei un autobuz „hop-on, hop-off”, fără acoperiș și să faci turul peninsulei. Sau să iei o mașină și să te duci la orașul vecin, Santa Marta, ca să descoperi „o bucățică din adevărata Cuba”, cum mi-a spus șoferul de taxi. Sau poți să iei un autobuz și să mergi până în Matanzas, capitala provinciei.

De asemenea, poți să te duci în Rezervația Varahicacos sau în peștera preistorică Ambrosio. Sunt doar câteva exemple. Pe restul le afli de la localnici.

Unde poți să faci shopping în Varadero?

Cântăreț stradal

Găsești lucruri de foarte bună calitate în magazinele din Varadero: haine, genți, suveniruri etc. Sunt și câteva piețe cu produse artizanale și ceva care se cheamă „Varadero Street Market”. Unii zic că sunt pline de fake-uri piețele astea, habar nu am dacă e adevărat.

Un loc pentru care bag mâna în foc este Casa del Ron. După cum îi spune și numele, aici găsești minunății cubaneze adevărate, de la trabucuri la rom. Succes!

Citește și: APROAPE TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DACĂ VREI SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN CUBA

CUM AU SCHIMBAT HIPSTERII CUBA ȘI DE CE TURISMUL GLOBAL E MAI TARE DECÂT POLITICA

Pe mine poți să mă urmărești și pe Facebook și Instagram.

Previous post

Ce despăgubiri poți să primești (și nu știai) de la companiile aeriene

Next post

De la apartheid, la primul căpitan de culoare în echipa de rugby a Africii de Sud. Lecția de istorie

2 Comments

  1. dodoi
    5 ianuarie 2020 at 17:03 — Răspunde

    In general Cuba e vazuta cam la coada destinatiilor de vacanta din regiune si cu cele mai accesibile preturi. Patru stele in Cuba sunt vazute ca patru stele cubaneze si sunt sub nivelul celorlalte resorturi din zona. Zicala cat dai atata face se aplica perfect. Am fost de doua ori in Cuba: la Varadero si la Holguin. Pot spune ca Varadero nu m-a impresionat cu plaja comuna si destul de aglomerata, iar manarea era asa si asa. Cand am fost eu masinile vechi erau doar prin poze si de Havana nu pot spune ca am ramas impresionat. Cuba in general iti aduce aminte de Romania de pe vremea lui Ceausescu si e chiar deprimanta. Toate lucrurile sunt rationalizate si pe cartela, statiunile numai pentru straini, sistemul e cu doua doua sisteme monetare in paralel unul fiind pentru straini si unul pentru localnici unde peso-ul cubanez n-are nicio valoare. In schimb la Holguin am ramas impresionat de nisipul alb, dar din nefericire a plouat tot timpul. Un lucru in care cubanezii sunt peste ceilalti sunt spectacolele de seara.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.