În mod curios, Tikka masala de pui (chicken tikka masala) este o mâncare indiană care a fost inventată însă în restaurantele indiene din Marea Britanie. Legenda spune că acest fel de mâncare a apărut din întâmplare, prin 1970, când un şofer de autobuz din Glasgow a intrat într-un restaurant indian şi a cerut chicken curry, dar a fost nemulţumit de cum arăta acesta (era prea uscat). În acel moment, bucătarului i-a venit ideea de a turna peste chicken curry puţină supă de roşii, în care a adăugat câteva condimente asiatice. Rezultatul a fost surprinzător. Popularitatea tikka masala s-a răspândit cu mare viteză în Regatul Unit şi este considerată acum de unii „mâncare naţională britanică”.


Ce-ţi trebuie pentru 6-8 porţii de tikka masala?

– 1,5 kilograme de pulpe sau piept de pui ( sau carne de curcan)

– 2 ardei graşi, tăiaţi cubuleţe

– 8 roşii, tăiate cubuleţe

– o bucată de ghimbir, dată prin răzătoare

– 6 căţei de usturoi striviţi

– 2 linguri de pastă de tomate

– o cutie de roşii decojite

– o cutie de smântână sau, dacă preferaţi, lapte de cocos- 2 cutii de 400 ml

– un ardei iute sau două linguriţe de praf de chilli.

– condimente: o lingură de praf de curry, o linguriţă de cardamon, o linguriţă de scorţişoară, o linguriţă de boabe de coriandru pisat, o linguriţă de chimen şi 2 cuişoare, o linguriţă de boia iute.

Tikka masala
Tikka masala

Cum se face?

  1. Pentru un gust mai bun, carnea se pune întâi la marinat. Marinata se prepară dintr-un pahar de iaurt şi toate condimentele de mai sus. Carnea se amestecă bine cu pasta rezultată şi se pune la frigider, acoperită, câteva ore. Marinarea nu este însă obligatorie.
  2. Într-o cratiţă se pune la încins ulei de măsline (indienii folosesc unt). Se toarnă ceapa tocată, se amestecă până devine aurie, apoi usturoiul şi ghimbirul. Se lasă 3-4 minute până eliberează aromele, se adaugă ardeii tăiaţi şi se amestecă. Se pun cele două linguri de pastă de tomate, se toarnă roşiile din cutie şi apoi cele 8 roşii tocate, cu tot cu zeamă. Se pun toate condimentele peste legume şi se amestecă. În funcţie de iuţeala gustului (dată de praful de curry şi de coriandru) se adaugă sau nu ardeiul iute tocat.
  3. Peste legume se toarnă carnea şi se amestecă şi se lasă la fiert, la foc mediu.
  4. Când carnea este aproape făcută, se adaugă smântâna sau laptele de cocos (indienii folosesc smântână, dar laptele de cocos este mai aromat şi mai sănătos şi este folosit în variantele africane ale tikka masala). Se lasă totul la fiert, până scade sosul şi, după gust, se adaugă sare şi încă un praf de curry pentru o aromă mai puternică. La final, se ornează cu frunze de coriandru tocat sau cu pătrunjel verde.
  5. Se mănâncă cu orez, preferabil basmati, peste care se pune o linguriţă de „mango chutney” (este un sos condimentat, se găseşte la Mega Image)

Citește și Ghidul începătorului în bucătăria indiană. 11 feluri de mâncare de bază

 

 

Tikka masala
Tikka masala

 

Articol precedent

De ce se prăbuşesc uneori avioanele. O teorie care arată ce legătură este între naţionalitate şi comportamentul piloţilor

Articol următor

Musulmanilor le este silă de noi. O perspectivă tabu asupra atacului terorist de la Paris

Nu sunt comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *