Să călătoreşti nu este întotdeauna ieftin. Sunt însă câteva reguli care, o dată respectate, vă ajută să economisiţi foarte mulţi bani atunci când plecaţi din ţară. Astfel, aţi putea chiar să vă permiteţi acea vacanţă în Seychelles sau în Mauritius, la care vă gândiţi de ani de zile, dar nu aţi îndrăznit niciodată să o puneţi în practică. Cu ajutorul celor de la budgettravel.com, am schiţat 15 ponturi care ne-ar putea ajuta să călătorim mai ieftin. Şi mai plăcut.

1. Întotdeauna veţi găsi cazare ieftină şi bună. Chiar dacă, uneori, asta presupune un mic efort.

Nu vă grăbiţi să rezervaţi prima camera de hotel, găsită pe un site, care vi se pare atragătoare şi la un preţ decent. Continuaţi să căutaţi şi alte variante pentru că un preţ bun la cazare însemnă, uneori, timp şi bani pierduţi din cauza distanţei faţă de principalele atracţii turistice. În plus, călătorii adevăraţi sună la hotel şi încearcă să obţină un preţ mai bun decât cel afişat, o cameră cu facilităţi mai bune şi chiar un upgrade gratis. Nici nu vă imaginaţi câte şanse de reuşită aveţi intrând în contact direct, sau chiar prin email, cu personalul hotelului.

2. Da, există zile ideale pentru rezervarea unui bilet de avion.

În general, regula ar fi că rezervarea biletului de avion trebuie făcută cu aproximativ două luni înaintea zborului. De asemenea, din experienţele călătorilor profesionişti cel mai bun preţ va fi obţinut, probabil, dacă rezervarea va fi pentru un zbor ce are loc marţi. O altă recomandare ar fi să urmăriţi companiile aeriene importante pe reţelele de socializare, pentru oferte şi concursuri şi să le cereţi să vă trimită newsletters-uri. S-ar putea să găsiţi astfel oferte la care nici nu speraţi.

3. Mergeţi dimineaţă, devreme, să ridicaţi maşina închiriată.

Un lucru inteligent pe care aţi putea să-l faceţi, dacă aţi rezervat din timp o maşină mică şi ieftină, ar fi să mergeţi să o luaţi dis de dimineaţă, chiar înainte de ora 8. Asta pentru că, înainte de ora 8, majoritatea clienţilor nu au înapoiat încă autovehiculele închiriate şi este foarte posibil să nu găsiţi disponibilă nici o maşină din categoria celor ieftine. În aceste condiţii, agenţia de „rent a car” este obligată să vă dea o altă maşină, la acelaşi preţ, una care poate fi mult mai mare şi mai confortabilă (şi mai scumpă, evident). Beneficiaţi astfel de un upgrade gratuit.

4. Rezervaţi-vă croaziera din timp. Sau în ultimul moment.

În mod logic, dacă vrei să pleci într-o croazieră şi faci rezervările cu 6 luni- un an înainte, vei obţine cel mai bun preţ. Asta pentru că, la momentul respectiv, numărul de camere disponibile este mare, iar cererea redusă. Dar, deloc de neglijat sunt şi ofertele bune apărute şi cu o săptămână- două înainte de plecarea vasului când, pentru a vinde şi ultimele locuri rămase, organizatorii coboară foarte mult preţurile.

5. Interesaţi-vă de taxele pe care trebuie să le plătiţi într-un resort înainte de a ajunge acolo.

Dacă nu te interesezi din timp, s-ar putea să te trezeşti în resortul de patru stele, la sfârşitul unei vacanţe all-inclusive, cum te uiţi siderat la nota de plată pentru servicii pe care le credeai incluse în preţ: wi-fi în cameră, ziarul adus la uşă sau, cel mai frecvent, băuturi care nu erau în listă. Nu prea mai ai ce să faci într-o asemenea situaţie, trebuie să dai banii. Singura soluţie era să pui absolut toate întrebările despre aceste cheltuieli, înainte de a face rezervarea.

Un agent de turism mi-a povestit că o clientă l-a întrebat, înainte de a cumpăra o vacanţă all-inclusive, dacă poate să plece acasă cu papucii de pluş din camera de hotel. Tentaţia a fost să izbucnesc în râs la o asemenea năzdrăvănie dar,  privind mai atent lucrurile, clienta avea totuşi dreptate. Pur şi simplu, a vrut să se asigure că nu va fi pusă într-o situaţie jenantă. Până la urmă nici o întrebare care te poate scuti de probleme nu este deplasată. Ideal, ar fi să o pui înainte de a pleca în vacanţă.

6. Apartamentele închiriate reprezintă o variantă mult mai ieftină decât hotelurile.

Când vorbim despre marile oraşe, dar nu numai, cazarea la hotel poate fi o afacere extrem de scumpă. Câţi dintre noi ar fi dispuşi să plătească, de pildă, 1400 de euro pentru o săptămâna de cazare la Paris? Din fericire există variante mai puţin costisitoare şi anume apartamentele închiriate în regim hotelier, cu bucătării proprii, unde puteţi găti. Astfel, puteţi economisi atât banii de cazare cât şi o parte din cheltuielile cu mâncarea.

7. Nu uita niciodată de transportul public!

Ştiu că mulţi dintre români includ închirierea unei maşini în costurile unei vacanţe. Cu toate acestea, se pot economisi bani buni folosind transportul public. Iar regula nu este valabilă doar la New York, Londra sau Paris, unde metroul, trenurile şi autobuzele locale circulă ireproşabil, ci şi în alte locuri. Personal am fost surprins să descopăr cât de bine funcţionează reţeaua locală de autobuze din Mauritius sau cât de ieftină şi civilizată este călătoria cu trenul în Sri Lanka, în ambele situaţii fiind sfătuit de acasă să închiriez maşină.

8. Ştiaţi că intrarea la cele mai multe muzee din lume poate fi gratis?

Dacă vizitarea muzeelor reprezintă unul dintre motivele vacanţei voastre, atunci ar trebui să ştiţi că multe dintre acestea au anumite ore sau zile din săptămână când intrarea este gratis. O mică documentare în acest sens, înainte de plecarea în vacanţă, nu ar strica. Sigur, s-ar putea ca oferta să fie valabilă la o oră nepotrivită (dimineaţa sau seara) sau într-o zi în care aveţi programată altă activitate, dar, dacă vreţi să economisiţi nişte bani, atunci merită efortul.

9. Cât de ieftine pot fi pachetele turistice?

Poate aţi stat în cumpănă, de multe ori, dacă să cumpăraţi un pachet turistic de la o agenţie specializată sau să rezervaţi singuri, separat, zborurile şi cazarea. Ca regulă generală, veţi ieşi mult mai ieftin, cumpărând la pachet cele două servicii, (bineînţeles, asta ţine şi de marjele de profit ale agenţiilor de turism, dar asta e altă discuţie). Care este secretul? Companiile aeriene şi hotelurile urăsc să meargă cu avioanele goale sau să rămână cu camerele neocupate. Din acest motiv preferă să încheie cu agenţiile de turism înţelegeri foarte avantajoase pentru cele acesta din urmă, pentru o parte din locurile pe care le scot la vânzare. Agenţiile le asamblează apoi şi le vând ca „pachete turistice”. Cu alte cuvinte, nu strică să verificaţi întâi la firmele de turism, atunci când vă alegeţi vacanţa.

10. Cum să vă împachetaţi lucrurile ca să nu plătiţi taxe suplimentare la avion

Din experienţă vă spun că, în vacanţă, nu vei ajunge niciodată să regreţi lucrurile pe care le-ai lăsat acasă. Ar trebui să ţii minte chestia asta, atunci când îţi faci bagajele. Indiferent cât de multe zile vei fi plecat nu are absolut nici un sens să plăteşti taxe suplimentare pentru depăşirea greutăţii admise în avion. Şi să vă mai dau un pont: hainele făcute sul ocupă mult mai puţin spaţiu decât cele împachetate.

11. Sunteţi în luna de miere? Nu ascundeţi acest lucru.

Nu trebuie neapărat să vă daţi în spectacol cu situaţia dumneavoastră matrimonială. Dar, dacă sunteţi în luna de miere, ar fi bine să ştie acest lucru şi personalul din avion, hotel sau restaurant. În lumea turismului global o asemenea situaţie va atrage în mod cert o sticlă de vin din partea casei, o cameră mai bună la hotel sau alte suprinze. Asta nu înseamnă să profiţi de un lucru, ci doar să-i laşi pe profesioniştii turismului să-şi facă treaba. Ştiu ei mai bine cum să-şi câştige pâinea.

12. Localităţile mici pot provoca plăceri mari.

Marile oraşe ale lumii iau în general caimacul în ceea ce priveşte numărul turiştilor. Dar asta nu înseamnă că localităţile mici nu pot oferi experienţe senzaţionale: oamenii sunt mai amabili, mâncarea mai bună şi mai ieftină, viaţa de zi cu zi mai aproape de tradiţiile locale. Spre exemplu, o excursie de câteva zile prin micile localităţi viticole din Portugalia poate oferi multe surprize frumoase. Şi cu siguranţă, va costa mult mai puţin decât un weekend în Lisabona.

13. Fii drăguţ cu oamenii care te pot ajuta.

Să presupunem că tocmai ai aflat că zborul tău către Paris a fost anulat, dintr-un motiv oarecare, şi acum trebuie să mergi la reprezentantul companiei aeriene să-ţi găsească o altă variantă. Problema este că, în aceeaşi situaţie cu tine, sunt alte sute de persoane, toate grăbite, enervate, puse pe scandal. Pentru început, ar fi bine să-i zâmbeşti funcţionarului din faţa ta. S-ar putea ca zâmbetul tău, în această mare de ostilitate, să însemne o ofertă mai bună pentru a ajunge la destinaţie. Sau nu, dar măcar ai încercat.

14. Foloseşte-ţi asigurarea de călătorie şi pune întrebări atunci când nu eşti sigur.

O asigurare de călătorie te poate scuti de multe neplăceri, chiar şi dacă nu e vorba despre o problemă medicală. De aceea e bine ca asigurarea să acopere o paletă cât mai largă de evenimente, iar diferenţele de preţ sunt în general mici. De pildă, eu am solicitat returnarea taxelor pentru două vize de Iordania, 120 de dolari în total, deoarece, din cauza unei încurcături a companiei aeriene, a trebuit să ieşim din zona de tranzit a aeroportului din Amman şi să intrăm pe teritoriul ţării. Nu am ştiut că asigurarea mea acoperă şi acest eveniment până nu am cerut lămuriri funcţionarilor de la firma de asigurare.

15. Citeşte ceva despre obiceiurile locale, înainte de a ajunge la destinaţie.

În ţări care au culturi mult diferite de cea occidentală, turiştii aruncă mulţi bani pe fereastră pentru că nu au ştiut cum să se îmbrace sau să se comporte într-o anumită împrejurare. Adică de ce să-ţi cumperi, la suprapreţ, un sarong de la vânzătorul din faţa intrării într-un templu hindus din Bali, când puteai să vii pregătit de acasă cu pantaloni lungi? Dar pentru asta, trebuia să ştii dinainte că nu ai voie în pantaloni scurţi la templu. Sau cum ar fi să mergi într-un bazar din Maroc şi să plăteşti exact preţul cerut de negustor? Adică tu chiar nu ai auzit că negocierea face parte din stilul de viaţă al arabilor?

 

Previous post

Mauritius sau Sri Lanka? 9 criterii după care să-ţi alegi vacanţa de iarnă

Next post

4 paşi prin care îţi recuperezi banii cheltuiţi din vina unei companii aeriene

1 Comment

  1. […] (care vine apoi cu multe alte linkuri utile) , budgettravel.com 1,  budgettravel.com 2, travelzoom.ro 1, travelzoom.ro 2, travelzoom.ro 3, grafic cheapair.com 1, grafic cheapair.com 2, detalii taxe zbor […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.