Citeam ieri într-o analiză făcută de Wizz Tours că românii au tendința să-și rezerve în ultimul moment călătoriile/ vacanțele, dar în același timp sunt ”călători inteligenți și caută cel mai bun raport hotel/ preț”. Cred că nu sunt singurul care a remarcat ușoara contradicție între cele două afirmații dar, probabil, ar trebui să fim deja obișnuiți cu stilul românesc de a face treburile numai pe jumătate bine :).

Lăsând gluma la o parte, alegerea momentului în care trebuie să ne rezervăm biletele de avion, pentru a plăti cel mai bun preț, a ajuns o adevărată știință prin alte părți ale lumii. Dincolo de unii factori pe care ar trebui să-i știe toată lumea- cum ar fi acela că prețul unui bilet de avion este influențat și de sezonalitatea unei destinații, adică dacă mergi în august la plajă în Spania, nu-ți cumpăra bilet de avion la sfârșitul lui iulie, când cererea este maximă- există o mulțime de alte criterii după care companiile aeriene modifică prețurile de la o zi la alta. După cum spuneam, asta e știință curată și cine are răbdare să înțeleagă poate încerca să citească acest articol.

CheapAir.com a făcut însă un lucru mai util. A analizat prețurile la peste 1,2 milioane de zboruri din Statele Unite care au avut loc în tot anul 2015, către cele mai populare 74 de destinații din toată lumea pentru a vedea exact care este cel mai bun moment să-ți rezervi biletul de avion. Cercetarea este valabilă așadar doar pentru zborurile dus/întors din și către America. Nu știu să existe o astfel de analiză elaborată și pentru plecările din Europa către alte locuri din lume, dar putem trage și noi câteva concluzii clare din demersul americanilor de la CheapAir.

Astfel, pentru destinații din America Centrală și de Sud, cel mai bun moment să-ți rezervi biletul de avion este cu 70 de zile înainte de data călătoriei. Pentru Canada și Mexic, momentul potrivit este cu 75 de zile înainte. Pentru zborurile din SUA către Europa, cele mai bune prețuri pot fi găsite cu 120 de zile înainte, iar pentru destinațiile asiatice cu 160 de zile înainte. Tot din SUA, dar de data asta către Orientul Mijlociu și Africa, cel mai bun preț poate fi obținut dacă faci rezervarea cu 215 zile înainte. În ceea ce privește plecările spre Caraibe sau Australia, trebuie să fii hotărât cu aproape un an înainte de plecare (320 de zile) pentru a fi sigur că vei cumpăra la cel mai bun preț.

După cum spun însă și autorii articolului, analiza nu exclude deloc și ceilalți factori care influențează prețul unui bilet de avion.

– primul ar fi sezonalitatea. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ajungi într-o destinație în vârf de sezon (în august în Europa sau decembrie-ianuarie în Thailanda), atunci ar trebui să-ți cumperi biletul de avion chiar mai devreme de intervalul menționat mai sus.

– al doilea factor ar fi evenimentele majore care se desfășoară într-un anumit loc. Spre exemplu, dacă vrei să mergi în Brazilia în timpul Jocurilor Olimpice din acest an, ar fi trebuit să ai deja biletul de avion în buzunar.

– de asemenea, dacă mergi cu toată familia într-un loc și vrei neapărat ca locurile în avion să fie apropiate, trebuie să te aștepți să plătești mai mult. În mod logic, ai ieși mult mai ieftin dacă nu ai avea pretenția să stai exact lângă cei împreună cu care pleci în vacanță.

Ce vor să spună americanii de la CheapAir cu această analiză? Că în domeniul prețurilor la bilete de avion, distanța de la ”chilipir” la ”cât nu face” poate fi uneori măsurată în zile. Și chiar contează momentul în care-ți cumperi biletul. Asta apropos de românii care se hotărăsc în ultima clipă unde vor să plece în vacanță.

 

 

Previous post

Cum devenim mai proști prin folosirea îndelungată a GPS-ului

Next post

Ce mi-a plăcut și ce nu la Stejarii Country Club din pădurea Băneasa

2 Comments

  1. […] vine apoi cu multe alte linkuri utile) , budgettravel.com 1,  budgettravel.com 2, travelzoom.ro 1, travelzoom.ro 2, travelzoom.ro 3, grafic cheapair.com 1, grafic cheapair.com 2, detalii taxe zbor cheapair.com  […]

  2. […] Air nu este doar un site cu ponturi excelente despre cum să-ți rezervi bilete de avion, ci oferă și recomandări interesante de călătorie. Spre exemplu, am descoperit un articol […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.