Cel mai cunoscut fel de mâncare din Cambodgia este, fără îndoială, Amok, gătit în special cu pește, dar la fel de răspândită fiind și varianta cu carne de pui. Amok nu este altceva decât un curry în stil cambodgian, cu lapte de cocos. De multe ori, îl veți găsi prin restaurantele locale servit în frunze de bananier. Mai mult pentru marketing, deoarece este la fel de gustos și fără frunze :).

Ce-ți trebuie?

1. Pentru pasta de curry

-2 bucăți de ghimbir proaspăt, tăiate mărunt

– 1 tulpină de lemon grass, tăiată mărunt

– 1/2 lingură de praf de chilli

– 2 căței de usturoi, tăiați mărunt

– 1 rădăcină proaspătă de turmeric, curățată și tăiată (sau praf de turmeric)

2. Pentru Amok

– 450 de ml de lapte de cocos

– 2 buc piept de pui dezosat și tăiat în felii subțiri de 2,5 cm lungime

– un mănunchi de spanac

– o lingură de zahăr

– 2 linguri de sos de pește

– o lingură de sare

– 1/2 ceapă feliată

– 3 ciuperci mari, sfâșiate cu mâna

– o lingură de supă de pui

– 250 ml de apă

– (pentru prezentare: 8 frunze de bananier)

3. Orez basmati

Amok cu pui
Amok cu pui

Cum se prepară?

1. Se taie turmericul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, lemon grass-ul și împreună cu praful de chilli se amestecă într-un blender.

2. Într-o tigaie (wok) se încinge jumătate din cantitatea de lapte de cocos, se adaugă apoi pasta de curry (cea de la punctul 1) și ceapa tocată.

3. Se dă focul mai încet și se adaugă puiul și ciupercile.

4. După câteva minute, se adaugă apa și se amestecă timp de un minut.

5. Se adaugă apoi spanacul, cealaltă jumătate din laptele de cocos, sarea și zahărul. Se lasă pe foc încă aproximativ 10 minute până ce compoziția se îngroașă.

6. Între timp, în cazul în care se folosește și varză, aceasta se pune într-o cratiță mare, se toarnă apă clocotită peste ea, apoi se scoate ca să se înmoaie. Dacă se folosesc frunze de bananier, acestea se taie în bucăți de 20 de centimetri.

7. Se adaugă sosul de pește peste compoziția de la punctul 5.

Se mănâncă cu orez fiert (de preferință basmati) și se servește în frunze de bananier prinse cu scobitori (dacă e cazul).

Mai jos, un tutorial despre cum se face ” amok cu pui”.

 

Articol precedent

1900 kilometri prin Cambodgia (2). Plajele din Sihanoukville, khmerii cinstiți și povestea bancnotei de 10 dolari

Articol următor

Un anunț mincinos și cum a vrut Agoda.com să mă facă să-mi țin gura

Nu sunt comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *