Mi s-a întâmplat uneori să caut pe cineva, pentru un interviu sau în interes personal, și să aflu că este plecat pentru nu știu cât timp în Asia. Mai exact, prin Asia de Sud-Est. Eu însumi am fost în vreo cinci țări din această parte a lumii: numai în Thailanda am fost de cinci ori și, mai mult ca sigur, voi mai ajunge acolo.

Deja, pentru mulți a devenit un clișeu răspunsul la întrebarea: „unde vrei să pleci în iarna asta?” În Thailanda/Malaezia/Bali/ Vietnam și lista poate continua. Adevărul e că țările din partea asta de lume sunt ca un magnet pentru occidentali.

Dacă vrei niște date statistice, sudul și sud-estul Asiei reprezintă regiunile cu cele mai rapide creșteri ale numărului de turiști din lume, cu 11, respectiv 8% în fiecare an (perioada de referință este 2005-2016).

Iar dacă vorbim de cazul particular al relației românilor cu Thailanda, atunci ar mai trebui să mai spun că numărul celor care-și fac vacanțele în această țară crește în fiecare an cu 15%. În 2017 au fost peste 32 de mii.

De ce vor atât de mulți oameni să călătorească în Asia de Sud-Est? Am să încerc mai jos să dau câteva motive.

Țările din Asia de Sud-Est reprezintă combinația ideală între plaje și natură superbe și orașe moderne și supertehnologizate

Plaja Railay, Thailanda

Sigur că există diferențe majore între Bangkok și Phnom Penh. Primul este capitala unui regat prosper, cu viaducte, autostrăzi și trenuri suspendate, al doilea nu și-a revenit nici acum după trauma khmerilor roșii care, cu 40 de ani în urmă, au vrut să radă orașele din Cambodgia și să transforme țara într-o societate rurală. La fel, nu poți să pui în aceeași oală Singapore cu Jakarta, cea care se scufundă în mare, sau Kuala Lumpur cu Vientiane.

Sunt diferite, dar totuși apropiate. Metropolele cu milioane de locuitori ale Asiei de Sud-Est au ceva nebunesc în ele, pentru că pun în același loc zgârie-nori cu zeci de etaje și maghernițe și temple vechi de mii de ani. Amestecă mașini luxoase cu tuk-tukuri și scutere, mirosuri care-ți mută nasul din loc și parfumurile cele mai scumpe de pe planetă.

Și peste toate se adaugă și traficul îngrozitor, din care n-ai cum să ieși cu plămânii teferi, cu milioane de șoferi care claxonează, de plăcere nu pentru că s-ar grăbi. Nu se grăbește nimeni cu adevărat în Asia. Și oricum e mult mai bine să stai în mașină, la aer condiționat, decât afară la 30 de grade plus.

Dar aș prefera de o mie de ori așteptarea din traficul din Bangkok timpului irosit aiurea, în nervi și stres, pe bulevardele Bucureștiului.

Iar aceste toate orașe nebunești sunt în mijlocul unei naturi superbe sau la câțiva kilometri de cele mai frumoase plaje din lume. Din Iad ajungi rapid în Paradis, din haos cobori pe nisipul fierbinte de la marea cu corali, pești colorați și alte creaturi de care nu ai auzit în viața ta.

Nimeni nu se duce în Asia doar pentru metropolă sau doar pentru plajă. Toată lumea vrea și una și alta.

Oamenii știu să se bucure de viață

Phuket, Thailanda

În Asia, oamenii au timp. Din ce în ce mai puțin timp în ultima perioadă, de când prosperitatea a bătut și pe la ușile budiștilor, mulsumanilor sau hindușilor. Dar totuși asiaticii nu se grăbesc, așa cum ne grăbim noi, europenii. Iar când au timp, oamenii sunt mai predispuși să zâmbească, să converseze, să-ți povestească lucruri interesante.

Am stat de vorbă ore întregi cu un cuplu ieșit seara, să se răcorească, pe malul râului Tonle Sap din Phnom Penh. Pur și simplu m-am așezat pe o bordură, iar cei doi au venit la mine să mă întrebe de unde sunt, cum este în țara mea și dacă-mi place Cambodgia. Nu mai povestesc de toți șoferii de tuk-tuk, de la care am aflat cele mai multe chestii interesante despre Asia, pe care nu le găsești în niciun ghid turistic.

Mi-a spus cineva că zâmbetele alea pe care mi le aruncă oamenii din Thailanda sunt interesate. Că, de fapt, noi, turiștii, nu suntem altceva decât niște ATM-uri umblătoare. Niște prostovani cu bani tocmai buni de jumulit. Măcar suntem jumuliți cu zâmbetul pe buze.

Mâncarea din Asia de Sud-Est e un motiv în sine să te duci acolo

Amok , Cambodgia

Bucătăria thailandeză e vestită în toată lumea. Iar pentru localnici este unul dintre cele mai importante lucruri. Dacă te nimerești la o bere cu niște thailandezi și nu știi cum să începi o conversație poți să încerci cu mâncarea. Funcționează.

La fel, aș putea să spun și despre cambodgieni, malaezieni, vietnamezi. Dacă ești un gurmand, atunci vei deveni dependent de bucătăriile din Asia de Sud-Est. Care, dacă e să păstrăm adevărul istoric, s-au inspirat la greu din bucătăria chineză. Și ce mâncau oamenii ăștia înainte să se întâlnească cu chinezii? Habar nu am.

Autoritățile din Thailanda au făcut recent o mare nedreptate și au interzis street-food-ul pe marile bulevarde, pe ideea că tonetele cu mâncare ocupau spațiul public care aparține oamenilor și mașinilor. Dar chiar și așa, dacă mergi în Bangkok sau în Chiang Mai tot mai găsești pe stradă de unde să-ți cumperi un pad thai (mâncare cu tăieței prăjiți) sau una din celebrele supe tom yam (mie cel mai mult îmi place varianta cu creveți, tom yam kung).

În fine, sunt multe minunății în bucătăria thailandeză, îți trebuie săptămâni întregi să le încerci măcar pe cele mai importante. Pentru mine, Thailanda va fi întotdeauna în fruntea topului gastronomic al planetei pentru că bucătăria locală se bazează pe câteva chestii care mi se par esențiale: prospețimea ingredientelor, combinația de dulce și acrișor și diversificarea foarte mare a produselor.

În Asia de Sud-Est nu te vei plictisi niciodată

Maya Bay, Thailanda. O plajă făcută celebră de filmul The Beach, cu Leonardo DiCaprio

Ți s-a întâmplat vreodată să te plictisești în vacanță? Mie da. Adică ok, cât poți să stai la plajă? Sau câte muzee ai chef să vezi într-o săptămână de vacanță?

La capitolul distracție, Asia de Sud-Est este în top. Una dintre cele mai cunoscute petreceri în aer liber din lume are loc în fiecare lună în Koh Phangan, Thailanda, și se cheamă Full Moon Party. Eu nu sunt un fun, dar sigur ai auzit de oameni care au fost sau vor să ajungă la acest eveniment galactic.

Și mai este și clima. De la foarte cald, la cald, în funcție de anotimp. Când plouă n-o să mai vezi niciodată atâta apă adunată la un loc. Iar când e soare, atunci te uită Dumnezeu pe plajă.

Țările din acea parte a lumii sunt, în general, budget-friendly

Siem Reap, Cambodgia

Când pleci la drum, mai ales pentru mai mult timp, nu vrei să ajungi să speli vase sau, mai grav, să-ți suni rudele de acasă ca să-ți mai trimită bani să te întorci. În Asia de Sud-Est prețurile sunt, în general, mai mici decât în România.

Cu precizarea că, din punctul ăsta de vedere, Vietnam e mult mai ieftină decât Thailanda, Singapore e mai scumpă decât ambele, Bali are prețuri mai mari decât restul Indoneziei. Dar, da, sigur nu o să sărăcești după trei săptămâni cu rucsacul în spate prin Asia, așa cum ți s-ar putea întâmpla prin multe țări din America de Sud. Sau în Cuba, de exemplu. Ca să-ți dau doar un pont: unde pe planetă mai poți să cumperi bere la cârciumă cu 50 de cenți halba? Eu cred că doar în Cambodgia.

În Asia de Sud-Est este relativ ușor să ajungi

Orezărie Bali

Unde se duc mulți turiști și prețurile biletelor de avion sunt mai mici. Iar cu promoțiile din ziua de azi, poți să pleci în Thailanda sau Bali cu banii pe care, nu demult, îi dădeai pe un drum la Lisabona.

Qatar Aiways a făcut o treabă bună că zboară acum la București. Prin Doha ajungi acum în orice colț al Asiei la prețuri mai mult decât ok.

Și încă un lucru important: Asia e plină de companii low-cost care zboară dintr-un loc în altul la niște prețuri pe care nu le vei întâlni în Europa. Reține numele ăsta: Air Asia, o companie malaeziană care zboară în toată regiunea la niște prețuri fără concurență.

Ok, neseriozitatea low-costurilor asiatice este celebră în lume, dar știi doar că totul are un preț pe lumea asta.

Tehnologia și internetul te fac să te simți ca acasă

Cartierul lui Ketut Liyer din Ubud, Bali

În general, țările din Asia de Sud-Est au internet foarte bun. Și e gratis. Stai la cârciumă sau la hotel și folosești wifi-ul gazdelor. Chiang Mai, de pildă, e un fel de miez al nomazilor digitali din toată lumea pentru că internetul este foarte bun aici. Iar dacă vorbim de tehnologie, în general, Asia de Sud-Est primește tot ce-i mai nou și mai bun din China. Că tot e război comercial cu Statele Unite.

Lista motivelor e deschisă. Pe mine poți să mă găsești și pe Facebook sau Instagram.

Previous post

„Vacanțe 2019”. Cum își caută românii concediile

Next post

Cum au schimbat hipsterii Cuba și de ce turismul global e mai tare decât politica

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.